Cersaie 2018 staat in de startblokken

Architectuur en design zullen dit jaar opnieuw in de spotlights staan op de Cersaie-beurs, die van 24 tot 28 september 2018 doorgaat in Bologna.

De 36ste editie van Cersaie zal enkele nieuwigheden tonen, niet in het minst de verbouwing van het Bologna Exhibition Centre zelf. Cersaie zal de eerste internationale beurs zijn die doorgaat in de nieuwe hallen 28, 29 en 30. Bij die renovatie van het Bologna Exhibition Centre zijn oude structuren gesloopt en nieuwe, grotere hallen gebouwd van uitstekende architecturale kwaliteit. Als gevolg hiervan zal de lay-out van de beurs, met name wat de productsector betreft, dit jaar worden gereorganiseerd, zodat de hallen bestemd voor badkamerinrichting bijeengebracht worden en de exposanten uit de plaatsingssector zich verzamelen rond ‘Tiling Town’. Dit zal het voor de bezoekers gemakkelijker maken om hun weg te vinden doorheen de beurs.

Cersaie

Cersaie

De afbeelding voor de poster van Cersaie 2018 werd ontworpen door een team van studenten: hun afbeelding, met de naam ‘Scacco Bagno’, werd gekozen uit 43 projecten die werden ingediend tijdens de achtste ‘Beautiful Ideas Competition’. De afbeelding staat symbool voor het potentieel aan speelsheid en creativiteit in badkamerontwerp. De poster stelt een iconische compositie voor van tegels en sanitaire artikelen waarbij de badkamerelementen dienst doen als pionnen in een schaakspel.

Het culturele programma ‘Building Dwelling Thinking’, dat elk jaar enkele van de grootste namen in internationale architectuur naar Bologna haalt, staat ook dit jaar op de planning. Cersaie blijft focussen op architectuur van wereldformaat, en ontvangt dit jaar als keynote-spreker de gelauwerde Britse architect en ontwerper lord Richard Rogers, laureaat van de Pritzker Architecture Prize in 2007. Dit zal doorgaan op dinsdag 25 september in het Palazzo dei Congressi van BolognaFiere. Architect en geschiedkundige Francesco Dal Co verzorgt de inleiding. De Portugese architect Camilo Rebelo zal eveneens te gast zijn binnen het culturele programma van Cersaie 2018. Hij zal spreken op woensdag 26 september in de Architecture Gallery.

Cersaie
Camilo Rebelo. (Beeld: Nuno Moreira Pinto)

De collectieve tentoonstelling van Cersaie kreeg dit jaar de naam ‘The Sound of Design – Italian Style Contract’ mee, en zal te vinden zijn in hal 30 van het Bologna Exhibition Centre. De tentoonstelling viert haar vijfde verjaardag en blijft trouw aan haar eclectische benadering met een focus op de wereld van projectmeubilair en de uitmuntendheid van Italiaans design. 

Gedurende de vijf Cersaie-dagen zullen zowel Italiaanse als internationale spelers uit de tegelplaatsingssector zich verzamelen in ‘Tiling Town’ (ruimte 49). Daar zullen verschillende initiatieven plaatsvinden, zoals demonstraties rond het plaatsen van tegels. Last but not least, er zullen dit jaar meer Press Cafés georganiseerd worden: debatten over architectuur en design in samenwerking met toonaangevende Italiaanse tijdschriften.

Cersaie
Richard Rogers. (Beeld: Andrew Zuckerman)

Representativiteit en internationaal bereik zijn de sleutelkenmerken van Cersaie, dat in 2017 zijn rol bestendigde als het belangrijkste commercieel en cultureel evenement ter wereld voor de sectoren van keramische tegels, oppervlaktebedekking en badkamerinrichting. Cersaie 2017 trok 111.604 bezoekers, 4,7 procent meer dan in 2016, met zowel meer Italiaanse als internationale bezoekers.   

Tekst en beeld: Cersaie