Gezonde vloeren voor de zorgsector

Vloerbekleding krijgt in de zorgsector heel wat te verduren: er is veel heen-en-weergeloop, er worden patiënten en materiaal vervoerd… en ook de hygiëne is van essentieel belang. Nora flooring systems biedt een uitgebreid gamma aan kwaliteitsvolle, rubberen vloeren, zeer geschikt voor de zorgsector. Het UZ Antwerpen is al twintig jaar tevreden klant.

Van de transportsector, over de industrie en het onderwijs, tot en met de zorgsector: de toepassingen van rubberen vloeren zijn eindeloos. Bavo Jacquemijns, marketing en project developer Belux: “Voor de zorgsector zijn duurzaamheid, onderhoudsgemak en hygiëne heel belangrijk. Rubberen vloeren zijn daarom heel geschikt. Bovendien dragen ze bij aan een gezond binnenklimaat.”

Nora flooring systems

Vloeren voor een gezonde omgeving
Zeker in de zorgsector is het effect van de vloer op de omgeving essentieel. Bavo Jacquemijns: “Onze vloeren worden vervaardigd zonder pvc’s en weekmakers. Zelfs bij een brand komen er geen toxicologische stoffen vrij. Ook in normale omstandigheden hebben ze een positief effect op de luchtkwaliteit. Omdat ze heel onderhoudsvriendelijk zijn, hoeven er veel minder chemische producten gebruikt te worden. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van patiënten en personeel, maar ook voor het milieu.”

De nora® vloeren hebben geen coating nodig. De kleur en tekening worden er tijdens het productieproces in verwerkt. Het is net die coating die meestal vrij dun is en na verloop van tijd verslijt, wat het onderhoud en de hygiëne niet ten goede komt. Dat de vloeren soepel en zacht wandelen, tot slot, is positief voor de ergonomie van het personeel. 

Tegels of banen
Naargelang de toepassing, heb je bij nora flooring systems keuze tussen norament®, rubberen vloertegels en noraplan® vloerbekleding in banen of tegels. De tegels van 3,5 mm dikte zijn zeer geschikt voor plaatsen waar de vloer veel te verduren krijgt, zoals de industrie en de zorgsector. De noraplan®-banen zijn 2 of 3 mm dik. Beide types vloerbekleding zijn beschikbaar in verschillende kleuren en met verschillende tekeningen. 

Er zitten ook geleidende vloeren in het aanbod, evenals een akoestisch gamma voor extra geluidsdemping. Bavo Jacquemijns: “Naargelang de toepassing, kun je dus variëren. Zo zijn geleidende vloeren verplicht in een operatiekwartier. Voor ziekenhuisgangen is een vloer van 3 mm geschikt, in een kamer kan 2 mm dan weer volstaan.”

Nora flooring systems
Voor de zorgsector zijn duurzaamheid, onderhoudsgemak en hygiëne heel belangrijk, waar de rubberen vloeren optimaal aan voldoen.

Gemakkelijke plaatsing
De vloeren zijn maatvast en worden naadloos geplaatst. Dat is niet alleen esthetisch van belang. In een ziekenhuis zouden lasnaden het vlotte transport van bedden en karren kunnen bemoeilijken. De norament®-tegels worden eenvoudigweg naast elkaar geplaatst op een geëgaliseerde vloer, de noraplan®-banen worden geplaatst volgens het dubbel doorsnijprincipe. Daarnaast is er de nTx-lijn, voor een nog eenvoudigere plaatsing. Die vloeren zijn al voorzien van een lijmlaag. Zo is de lijm zeker goed en bijvoorbeeld niet te droog. Er is ook geen droogtijd nodig. Na plaatsing kan de vloer meteen in gebruik genomen worden. 

Nora flooring systems voorziet ook in opleidingen voor de vakman of assistentie op de werf. Zo wordt een vlekkeloos resultaat verzekerd. 

Nora flooring systems
Het UZ Antwerpen is al twintig jaar tevreden klant.

Rubberen vloeren voor UZ Antwerpen
Twintig jaar geleden ging UZ Antwerpen in zee met nora flooring systems. In het hele ziekenhuis, van de wachtkamer tot de operatiekamer, ligt rubberen vloerbekleding. Nog steeds is men ervan overtuigd dat die vloeren optimaal zijn voor het ziekenhuis. Dirk De Man, hoofd technische dienst UZA: “De nora®-vloeren zijn duurzaam, kwalitatief en onderhoudsvriendelijk. Ze zijn bovendien makkelijk te plaatsen en zetten niet uit. Het is een heel mooi gamma.”

UZ Antwerpen houdt ook nieuwe spelers op de markt in de gaten, maar het ziekenhuis blijft bij zijn keuze. Ook bij de uitbreiding van het ziekenhuis zal men opnieuw voor dezelfde vloerbekleding kiezen. Dirk De Man: “Onze hygiënisten voeren regelmatig testen uit en de vloeren blijven aan de vereisten voldoen. Dat er geen lasnaden zijn waar vuil zich in kan ophopen, is daarvoor essentieel.”

Tekst: Charlotte Fouquet  Beeld: Nora flooring
Uitgelichte foto: 
De vloeren zijn maatvast en worden naadloos geplaatst. Dat is niet alleen esthetisch van belang. In een ziekenhuis zouden lasnaden het vlotte transport van bedden en karren kunnen bemoeilijken. (Beeld: Marc Wallican)