Ucrete
02:37
19-02-2019

De 50e verjaardag van Ucrete: de sterkste vloer ter wereld sinds 1969

  • Het vloersysteem voor de meest veeleisende omgevingen
  • Decennialang functioneel
  • Snelle en eenvoudige installatie

Het meest robuuste vloersysteem ter wereld uit het Master Builders Solutions-gamma viert een belangrijke verjaardag: 50 jaar geleden werd een octrooi aangevraagd voor Ucrete-vloersystemen. Ucrete is gebaseerd op een unieke harstechnologie die deze vloeren uitzonderlijk goed bestand maakt tegen agressieve chemicaliën, extreme mechanische impact en thermische schokken. Ucrete-vloeren zijn bijzonder geschikt voor het gebruik op plaatsen waar agressieve processen plaatsvinden zoals bijvoorbeeld in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de chemische en farmaceutische industrie. Ze vormen homogene oppervlakken met een minimum aan voegen en hebben, waar nodig, slipbestendige eigenschappen voor veilige en hygiënische werkomgevingen. De dichte en ondoordringbare Ucrete-oppervlakken behouden hun stabiliteit bij temperaturen tot 130 °C en voldoen zelfs aan de strengste eisen op het gebied van hygiëne. Afhankelijk van de specifieke variant kan Ucrete binnen enkele uren of een paar dagen worden geplaatst en, indien correct aangebracht, zijn functionaliteit gedurende decennia behouden.

Eind jaren 1960 maakte de ontwikkeling van Ucrete een deel uit van de zoektocht naar een veerkrachtige, duurzame en gemakkelijk aan te brengen vloercoating voor chemische fabrieken. De ideale oplossing bleek te bestaan uit polyurethaan als basisingrediënt, een gecontroleerde reactie met water vóór het aanbrengen, en aggregaten die tot dan toe alleen voor beton werden gebruikt.

“De eigenschappen van Ucrete – de naam is een combinatie van urethane en concrete – waren zonder meer revolutionair”, aldus Philip Ansell, Marketing Manager, Ucrete Industrial Flooring Europe bij BASF. “Ucrete was niet onderhevig aan eventueel resterend vocht in de ondergrond, waardoor het snel geplaatst kon worden – ideaal voor elke renovatie, waarbij de werken vanaf dat moment amper nog moesten worden stilgelegd. De tot dan toe beschikbare harsoplossingen vereisten dat de ondergrond zeer droog was – een voorbereidende stap die veel tijd en moeite kostte en vandaag de dag nog altijd kost.”

Sindsdien worden Ucrete-vloersystemen overal ter wereld toegepast wanneer robuustheid en duurzaamheid prioritair zijn. “Een van de oudste, nog in gebruik zijnde vloeren van Ucrete werd in 1982 geplaatst op de terreinen van een brouwerij in Nigeria”, aldus Ansell, die onlangs de uitzonderlijke robuustheid van het vloersysteem in de verf zette met de “Ucrete-destruction challenge video”. “In 1975 installeerde een groot internationaal frisdrankbedrijf een Ucrete vloer in één van zijn fabrieken in Ierland en sindsdien kiest het bedrijf regelmatig voor Ucrete vloeren voor in hun fabrieken over de hele wereld. Onze klanten weten dat ze kunnen vertrouwen op de prestaties en de duurzaamheid van onze Ucrete industrievloeren- en ze willen die betrouwbaarheid steeds opnieuw.  Innovatie is onze belangrijkste drijfveer sinds 1960 en de sterke investeringen die in de loop der jaren zijn gedaan in R&D-activiteiten zorgden ervoor dat we verschillende mijlpalen hebben bereikt, zoals:

  • 1982: De eerste antistatische, hygiënische terrazzovloer voor de farmaceutische industrie;
  • 1982: De eerste antistatische, hygiënische terrazzovloer voor de farmaceutische industrie;
  • 1993:  De eerste zwaar belastbare dekvloer met thermische schokweerstand;
  • 2003: De eerste systemen met instelbare antislip-profielen als essentiële veiligheidseis voor de voedings- en drankenindustrie;
  • 2011: De eerste, snel uithardende systemen, zonder contaminatie zodat de productieonderbrekingen beperkt blijven, zelfs bij koude temperaturen;
  • 2018: Monolithische antistatische vloersystemen met thermische-schokweerstand.”

Het extreem lage VOC-gehalte van Ucrete – wat erkend wordt door derden zoals Eurofins, die Ucrete het Indoor Air Comfort Gold Certificate toekende – samen met zijn veelzijdigheid en specifieke eigenschappen (zoals de weerstand tegen extreme chemische, mechanische en thermische impact, onderhoudsarm en duurzaam gedurende vele decennia, hygiënisch, slipvast en elektrostatische geleidbaar indien nodig) maken van Ucrete de perfecte vloer in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de chemische en farmaceutische industrie en in de lucht- en ruimtevaart, de elektronica-, bouw-, textiel- en mijnbouwsector. Kortom, overal waar weerstand tegen agressieve productieomgevingen vereist is.

Het productassortiment, waarin oorspronkelijk slechts twee varianten verkrijgbaar waren – glad en ruw – werd verfijnd en uitgebreid en omvat nu meer dan een dozijn verschillende oplossingen die een antwoord bieden op diverse uitdagende omgevingen. Ze hebben allemaal dezelfde superieure robuustheid en duurzaamheid. Ucrete vloersystemen zijn wereldwijd verkrijgbaar via gespecialiseerde applicateurs. “Onze vloeren zijn langdurig performant, indien ze correct gespecificeerd en geïnstalleerd zijn,” volgens Ansell. “Zo staan we ook voor meer duurzaamheid, want wat is een grotere verspilling dan een vloer te moeten vervangen na vijf of tien jaar? Steeds meer klanten kiezen voor de reële voordelen van een vloer die lang meegaat, waarmee productieonderbrekingen en de kosten voor renovatie of vervanging kunnen worden vermeden. Alleen al in 2018 werd in totaal meer dan vijf miljoen vierkante meter vloeroppervlak bekleed met Ucrete-vloeren. We willen blijven investeren in ons portfolio om bestaande producten te verbeteren en nieuwe oplossingen te ontwikkelen die beter aansluiten bij de behoeften van onze klanten, om mooiere vloersystemen te bieden die op een meer ergonomische manier kunnen worden geïnstalleerd.”

Meer informatie over onze producten en systeemoplossingen vind je op: www.ucrete.basf.com/be

Lees meer over: Nieuws , Ucrete

Vloervak partners

Cosmopolitan 50 RLV 1221 kopiërenTrendpicks-2018F-049web kopiëren