Blauwsteen

De stenen worden allemaal ontgonnen op één site in Zinnik.

01:53
01-08-2019

De kracht van blauwsteen

Natuursteen met een sterke uitstraling hoeft lang niet altijd uit buitenlandse groeves te komen. Dat bewijst het prachtige én krachtige blauwsteen uit Henegouwen. Les carrières du Hainaut. De charmant klinkende merknaam weerspiegelt meteen ook het innemende karakter van de stenen. Ze geven een omgeving extra uitstraling in tal van formaten, texturen, tinten en vormen. Een veelzijdig materiaal dat kan tellen.

Van lichtgrijsblauw tot grijszwart, van zachte structuur tot antislipafwerking: de mogelijkheden met de Henegouwse Blauwsteen zijn nagenoeg onbeperkt. Bijpassende vloertegels en sokkels geven architecten en plaatsers alle opties om creatief uit de hoek te komen, zonder in te boeten aan de hoge afwerkingsgraad. Door verschillende afwerkingen en formaten te combineren bijvoorbeeld. Wat dacht je van een originele compositie van vierkante tegels en rechthoekige platen? Alles is mogelijk.

Een authentieke look
Een van de trendsetters binnen het gamma van Les carrières du Hainaut is de EnoStyl. Zijn elegante eenvoud herinnert aan de blauwsteenplaten in oude kerken, huizen of kastelen. Het is een dankbaar materiaal om een warme en rustieke sfeer te creëren, zowel binnen- als buitenshuis. Je kiest een schaduwvariant – van licht tot donker geborsteld. EnoStyl clear is een aanrader voor wie de stenen doortrekt van binnen naar buiten. Voor pure interieurtoepassingen bieden de donkere platen dan weer een aangename intimiteit.

Blauwsteen

Met verschillende afwerkingen en formaten kan je creatief uit de hoek komen.

Maar de Henegouwse blauwsteen is niet enkel rustiek een authentiek. Wat dacht je bijvoorbeeld van de EnoPasso-platen? Met hun rechte rand passen deze oude stenen helemaal in de hedendaagse architectuur.

345 miljoen jaar geschiedenis
De Henegouwse Blauwsteen is niet zomaar een steen. Het is een natuurlijk materiaal met zijn oorsprong ver terug in de geschiedenis. Liefst 345 miljoen jaar terug zelfs, toen onze regio’s nog doorkliefd waren door een tropische zee. Het zijn de versteende waterfauna- en flora van toen die een compacte kalksteenrots vormden, variërend in kleur van blauwgrijs tot zwartgrijs. Welkom blauwsteen.

Net om diezelfde reden is elke steen uniek. De zichtbare fossielen geven de blauwsteen zijn bijzondere karakter en authenticiteit. Bovendien zijn de stenen beter bestand tegen invloeden van buitenaf dan andere stenen met een vergelijkbare uitstraling.

Blauwsteen

De stenen worden 100 procent mechanisch gesneden en verwerkt.


Sterk regionaal bepaald
Les carrières du Hainaut zijn 100 procent Belgisch. Gegarandeerd. Meer zelfs: de Henegouwse Blauwsteen wordt ontgonnen op één welbepaalde site in Zinnik. Van ontginning tot verdere verwerking is de productieketen er kort. De ecologische voetafdruk is dan ook beperkt. Dat is meteen een groot voordeel ten opzichte van Aziatische blauwsteen of de keramische sector. Daar is de impact op het milieu respectievelijk 16 en zelfs 60 keer hoger.

Blauwsteen

Binnen of buiten: hier schittert de EnoLuce aan het zwembad

Er is overigens geen sprake van letterlijke productie. De stenen worden niet gemaakt, maar wel ontgonnen. Ze worden 100 procent mechanisch gesneden en verwerkt, zonder gebruik van chemische of toxische producten. Dat is respect voor het product én de omgeving. En dan zijn er nog de 4.000 pv-panelen, de recyclage van het gebruikte water en het hergebruik van bijproducten zoals klei en bovenlagen.

Of het nu vooral de uitstraling, het unieke karakter van elke steen of de duurzame aanpak is die je charmeert, de redenen om voor lokale blauwsteen te kiezen zijn legio. Een vaste, niet-poreuze natuursteen met een maximale levensduur? Henegouwse Blauwsteen is het antwoord.

Tekst: Stephanie Demasure
Beeld: Carrières du Hainaut

Vloervak partners

Industrie 4.0Stone Consulting