Natuursteen
01:55
19-09-2018

De nieuwste vloertrends in natuursteen

Al meer dan 30 jaar behoort Beltrami tot de top in natuursteen voor binnen en buiten. Het natuursteenbedrijf gaat steeds op zoek naar nieuwe materialen, toepassingen, afwerkingen en formaten. Zo brengen ze het nieuwste van het nieuwste op de markt. De trends volgen ze dan ook op de voet. 

Creatieve patronen in het tegelwerk, zoals mozaïektegeltjes in geometrische vormen als hexagonen (zeshoekig) en visgraatmotieven, worden steeds populairder. David Verheye, Salesmanager bij Beltrami: “We zien dat die patronen steeds meer worden toegepast, en dan vooral als eyecatcher in kleinere ruimtes. Om die reden bieden wij bijvoorbeeld het Bianco Carrara marmer in verschillende mozaïekvormen aan. In het luxueuze Posthotel in Gent werkten ze voor de badkamervloeren met marmeren hexagonen. Ook het damboordpatroon, waarbij materialen, afwerkingen en kleuren gecombineerd worden, komt sterk op.”

Natuursteen
“De Nero Santiago, een grijze graniet met witte nerven die voornamelijk buiten gebruikt wordt, doet het heel goed.” (Beeld: www.dtonic.net)

Eenheid voor een rustig interieur
Een tweede duidelijke trend is het gebruik van hetzelfde materiaal voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor vloer en keukenwerkblad. Maar de eenheid kan ook naar buiten doorgetrokken worden. David Verheye: “Mits een gepaste afwerking, kun je veel natuurstenen, zoals de Simyra of Sinai Pearl, zowel binnen als buiten gebruiken, tot de gevel en zwembadafwerking toe.” Ook het plaatsen van grotere tegels, formaat 90/90 cm, zorgt voor een rustige uitstraling, zonder al te veel voegen. Die grotere tegels bieden bovendien een gevoel van ruimtelijkheid. 

Voorbij de grijstinten
Voor buiten kiest de Belg, naast de traditionele grijstinten, meer en meer voor lichtere, beige tinten, en zelfs zuiderse kleuren als geel en oranje. David Verheye: “We hebben twee nieuwe materialen: de Noce, een kalksteen die visueel gelijkenissen vertoont met een Travertin-steen, en de San Pietro, een echte Travertin. Bruin en grijs doen het dan weer goed voor binnen. In die kleuren hebben we de nieuwe Italiaanse Pietra del Bucine en de Egyptische Desert Grey.” Ook roze en groen blijven trendkleuren. Vooral het mos- en pastelgroen, zoals de Breccia Verde.

Natuursteen
“In het luxueuze Posthotel in Gent werkten ze voor de badkamervloeren met marmeren hexagonen.” (Beeld: 1898 The Post Gent)

Een ruwe tegel voor contrast
Ruwe, roestkleurige tegels kunnen ook bekoren. De Terrazzo-look blijft een topper. Mensen willen terug de korrel in hun tegelvloer zien. Voor de liefhebbers heeft Beltrami standaard de Stonite-tegels in voorraad, of er kunnen vanuit de Terrazzo-platenreeks tegels op maat worden verzaagd. Ook voor opritten is die ruwe uitstraling een echte trend. Vaak als contrast met een strakke woning. Net als het plaatsen van tegels in scherven of cassons, het zogenaamde Opus Incertum. Het hoeft allemaal niet meer zo clean en gepolijst te zijn. 

Gelijnde structuren
Voor wie het wat meer mag zijn, is de Woodstone Grey een aanrader: een grijze kalksteen met de look van hout. David Verheye: “Vooral het lijnenspel van de nerven is erg bijzonder. In die stijl doet ook de Nero Santiago het heel goed, een grijze graniet met witte nerven die voornamelijk buiten gebruikt wordt.” 

Natuursteen
“Opus Incertum, het plaatsen van tegels in scherven of cassons, kan binnen en buiten. Het hoeft allemaal niet meer zo clean en gepolijst te zijn.”

Duurzaamheid en kwaliteit
De Belgische markt kiest opnieuw voor de duurzaamheid en kwaliteit van Europese tegels, zoals een Ierse of Belgische Blauwe Hardsteen. David Verheye: “Zelfs voor bestratingsprojecten kiest men terug Europees. In hartje Brussel loopt nu een vernieuwingsproject in de Ierse Blauwsteen Kilkenny Limestone. Een heel mooie trend om mee af te sluiten.”   

Tekst: Charlotte Fouquet. Beeld: Beltrami

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

BerryAllocVandecasteele