De Pen
01:20
26-09-2018

De Pen | Emmanuel Depoortere

Scholen en bedrijven moeten de handen in elkaar slaan

Elke Vlaamse provincie heeft haar eigen Regionaal Technisch Centrum. Hun doel? De samenwerking tussen technische scholen en het werkveld faciliteren. Een win-winsituatie. Leerlingen krijgen de kans om op de werkvloer kennis te maken met nieuwe machines en materialen. Tegelijkertijd kunnen bedrijven potentiële toekomstige werknemers aan het werk zien. Geen overbodige luxe in een sector die smeekt om goede arbeidskrachten.

De interieurbouwsector evolueert snel. Voor het technisch onderwijs is het onmogelijk om leerlingen met al die nieuwigheden te laten kennismaken binnen de schoolmuren. Het RTC biedt hier een antwoord op door scholen met bedrijven te verbinden. Die samenwerking achten wij essentieel om de toekomstige vakmannen goed te kunnen opleiden. De meest klassieke vorm is de stage, maar we trekken het ook open naar zeer concrete samenwerkingsprojecten.

Op dit moment zijn er binnen de afdeling hout een drietal projecten die in het oog springen. Het eerste is het project ‘Maatmeubilair van de toekomst’, dat aan de hand van een demomodel met bouwpakket toont hoe je bepaalde toepassingen kan realiseren. Vorig schooljaar was het een barmeubel in samenwerking met LMC. Voor het schooljaar 2018-2019 wordt er gefocust op sanitair, in samenwerking met Sax.

Een tweede project draait rond de afwerkingstechnieken. We hebben een samenwerking met Hesse, dat een ‘train-de-trainer-opleiding’ organiseert voor de leerkrachten, en een dagopleiding voor de leerlingen.

In samenwerking met Woodwize zetten we ook in op duaal leren, een proeftraject dat nu al twee jaar bezig is. In de richtingen interieurbouw en CNC-houtbewerking kan een leerling ervoor kiezen om de opleiding buiten de schoolmuren te volgen. Een heel duidelijke keuze om het arbeidsgericht onderwijs op een andere manier in te vullen.

Daarnaast organiseren we jaarlijks de Technologica-beurs, waar eindwerken van technische leerlingen getoond worden. Dat kan inspirerend werken voor leerlingen die nog een studiekeuze moeten maken, maar ook voor bedrijven is het interessant om te zien wie de ‘toppers’ zijn.

Heel wat bedrijven hebben intussen de meerwaarde van een samenwerking met scholen ingezien. Omdat wij een deel van de rompslomp op ons nemen, is de inspanning voor hen beperkt. Bovendien werken we echt op maat. Alles kan, van een bedrijfsbezoek tot en met duaal leren. Wij staan open om met elke onderneming het gesprek aan te gaan en een project op te zetten waar zowel de bedrijven zelf, als de scholen beter van worden.   

Emmanuel Depoortere
Emmanuel Depoortere, Coördinator RTC Oost-Vlaanderen
www.rtcoostvlaanderen.be

Vloervak partners

Estillon anti-slip ondertapijtBijlard