DOMOTEX 2019
01:55
08-01-2019

DOMOTEX 2019: Nieuwe ontwerpen voor een verbonden wereld

Het hoofdthema voor de opkomende DOMOTEX 2019 die plaats zal vinden van 11 tot 14 januari – ‘CREATE’N’CONNECT’ – verwijst naar de hedendaagse megatrend van verbondenheid. Verbondenheid beheerst elk aspect van hoe wij leven, werken en omgaan met elkaar. Technologie en digitale wijzigingen versnellen deze ontwikkeling en nieuwe culturele patronen en gewoontes uiten zich in nieuwe benaderingen van hoe de dingen gemaakt worden. 

Framing Trends
Een belangrijk DOMOTEX-hoogtepunt is ongetwijfeld Framing Trends. De vloer als verbindend element in het interieur. Vandaar dat DOMOTEX de nadruk legt op de rol van de vloer als basis voor de leef- en Zo is er de Framing Trends display in hal 9 waar creatieve interpretaties van het CREATE‘N’CONNECT thema worden gepresenteerd en waar bezoekers hun enthousiasme voor vernieuwingen kunnen delen met de fabrikanten. In september verzamelde reeds een jury van experts en selecteerde de meest creatieve inzendingen. De jury werd opnieuw geleid door de internationaal gerenommeerde architect Peter Ippolito van de Ippolito Fleitz Group in Stuttgart. Susanne Schmidhuber, woordvoerder van de jury, benadrukte de breedte en aangename diepgang van de voorstellen die dit jaar werden ingediend. “De aantallen zijn ongeveer hetzelfde, maar de kwaliteit – die vorig jaar al hoog was – was dit jaar nog beter. Inhoudelijk gaan de projecten van dit jaar dieper in op hun onderwerp.”

DOMOTEX 2019
Het Noorse architectenbureau Snøhetta gebruikte hexagonale parketelementen van Townfield Flooring om de Summit Bar op de 21e verdieping van het Radisson Blu Scandinavia Hotel in Oslo opnieuw te ontwerpen. 

Drie tentoonstellingszones
Framing Trends loopt over drie tentoonstellingszones: Flooring Spaces, NuThinkers en Art & Interaction. Binnen Flooring Spaces werd vooral gelet op de creatieve productuitsraling door vloerfabrikanten. Zo brengt bijvoorbeeld het project ‘DOMOTEX Wood Lifecycle’ van het in Milaan gevestigde ontwerp-, communicatie- en architectuurbureau Total Tool Milano hout onder de aandacht en volgt het materiaal door zeven levensfasen, van boom tot gerecycleerd product. Het richt zich op de intrinsieke waarde en veelzijdigheid van hout als een natuurlijk materiaal, en onthult zo innovatief en inspirerend nieuw gebruik van hout voor architecten en interieurontwerpers. Als kunstexpert was Susanne Kaufmann verantwoordelijk was voor de beoordeling van de kwaliteit van de ingediende projecten voor de sectie Art & Interaction van Framing Trends. “Netwerken en verbinding maken een groot deel uit van de kunstgeschiedenis”, zegt ze. “Connectiviteit is een opwindend thema omdat het zich in de loop van de eeuwen uitstrekt en ook hedendaagse expressie vindt bij DOMOTEX in de vorm van twee zeer uitdagende artistieke perspectieven.” Eén van deze perspectieven is bijvoorbeeld de creatie van de Amerikaanse kunstenaar Rena Detrixhe, die materialen uit de natuur gebruikt om de relatie tussen mensen en de wereld kritisch te onderzoeken. Eén van de toekomstgerichte concepten die zijn geselecteerd voor de NuThinkers-sectie van Framing Trends is een project genaamd ‘A Match!’. Het project is ontwikkeld door Sarah Busching van Wismar University of Applied Sciences (HS Wismar) en verkent het technologische aspect van connectiviteit. 

Verbondenheid
Verbondenheid is een belangrijk aspect bij het ontwerpen van vloeren. Vloeren inspireren ons, geven ons oriëntatie en openen de weg naar menselijke interactie. Net zoals in 2018, zullen de creatieve installaties en producties te zien zijn op de tentoonstelling Framing Trends op DOMOTEX 2019 en zijn zij zowel een visueel hoogtepunt als een levendig centraal punt voor vruchtbare samenwerkingen en interactie tussen exposanten en bezoekers.    

Tekst: Isabel Boons Beeld: Deutsche Messe
Uitgelichte afbeelding: 
Voor de renovatie van Het Blackstone Hotel interieur, met name de Crystal Ballroom nam eigenaar The Gettys Group contact op met Oriental Weavers uit Egypte.

Vloervak partners

Bona InspirationUNIK OIL green+