Vandecasteele
01:59
20-09-2018

Duurzaam, kwalitatief én op voorraad

Bij Vandecasteele Houtimport uit Aalbeke loopt duurzaamheid al jaren als een rode draad doorheen de bedrijfsfilosofie. Met succes, want de consument hecht in toenemende mate belang aan deze troef. Onlangs onderstreepte de houtimporteur nog maar eens dat ze het ecologische pad blijft volgen. Voor de zeventiende keer op rij kreeg ze immers het Voka Charter Duurzaam Ondernemen toegewezen.

Vandecasteele Houtimport is een familiebedrijf met een wel erg lange traditie. De fundamenten van de onderneming werden immers al in 1883 gelegd. 135 jaar later mag ze zich één van de grootste en belangrijkste houtleveranciers noemen, want de firma bedient heel Europa. “Inspanning, beroepsernst en doorzettingsvermogen lopen als een rode lijn doorheen onze geschiedenis”, vertelt Export Manager Geneviève Standaert. “Wat Vandecasteele echter uniek maakt, is het feit dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in onze genen zit. Zelfs lang voor de term ter sprake kwam, trokken wij al resoluut deze kaart. Intussen beschouwen we het zelfs als onze plicht om een voortrekkersrol te spelen: wij geven het voorbeeld en de klanten volgen ons.”

Vandecasteele
Geneviève Standaert en zaakvoerder Stefaan Vandecasteele zijn trots met hun zeventiende Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Pionier in gecertificeerd hout
Dat Vandecasteele één van de ‘early adapters’ op het vlak van duurzaamheid was, getuigt het feit dat ze al in 1999 startte met de verkoop van FSC-gecertificeerd hout. “Als houtimporteur handel je in een natuurproduct”, legt Geneviève Standaert uit. “Het is altijd onze visie geweest dat je zorgvuldig met dit product moet omgaan. Vandaar dat we ook snel inzagen dat een keurmerk voor verantwoord en duurzaam hout belangrijk is. We beslisten om onze nek uit te steken. En jawel, de klanten zijn ons daarin gevolgd. In eerste instantie vooral de buitenlandse afnemers, maar intussen beginnen ook steeds meer Belgen het pad van duurzaamheid in te slaan. Intussen bedraagt onze voorraad gecertificeerd hout 91.000 kuub. Naast FSC bieden we eveneens PEFC, OLB, VLO, VLC en TLTV aan. Praktisch al ons hardhout is gecertificeerd, wat uniek is. We importeren het voornamelijk vanuit Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Azië. Ons zachthout is voor 100% gecertificeerd en daarvoor doen we een beroep op leveranciers uit Rusland, Scandinavië en Noord-Amerika.” 

Vandecasteele
Al in 1999 startte Vandecasteele met de verkoop van FSC-gecertificeerd hout.

Meer dan enkel gecertificeerd hout
Vandecasteele Houtimport beseft maar al te goed dat maatschappelijk verantwoord ondernemen zich niet beperkt tot het aanbieden van gecertificeerd hout. “Het hele bedrijf moet gericht zijn op het zorgvuldig omgaan met energie en materialen”, aldus Geneviève Standaert. “Vandaar dat wij aan ons volledige team vragen om hun verantwoordelijkheid op dit vlak te nemen. Daarnaast investeert het bedrijf continu in maatregelen om nog meer duurzaam en maatschappelijk verantwoord te werken. Zo waren we bij de pioniers in West-Vlaanderen die het duurzaamheidscharter mochten ontvangen. En we blijven dit pad bewandelen: op 21 juni kregen we deze erkenning voor de zeventiende keer!
Concreet gaat het om het Voka Charter Duurzaam Ondernemen dat in West-Vlaanderen de opvolger is van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen. Het betreft een initiatief van Voka, Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen en Bureau Veritas Certification. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is een hulpinstrument om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven, te structureren en te werken aan continue verbetering van de prestaties op milieu-, sociaal en economisch vlak. Door het te ondertekenen, engageren bedrijven en organisaties zich om een jaaractieplan rond tien thema’s te realiseren. De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen hiervoor het universele kader. Tijdens een jaarlijkse evaluatie-audit  beoordeelt een team van onafhankelijke deskundigen de resultaten en denkt het constructief mee over aandachtspunten en verbeteropties. Bij een positieve evaluatie ontvangen de organisaties een jaarcertificaat.”   

Tekst: Els Jonckheere. Beeld: Vandecasteele

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Over Vandecasteele Houtimport

Vloervak partners

NatuursteenSika