Vandecasteele Houtimport
02:05
29-05-2018

Duurzaam, kwalitatief én op voorraad

Houten vloeren zijn opnieuw heel erg gegeerd in tal van interieurs. De consument hecht echter niet uitsluitend meer belang aan het uitzicht en de prijs van dit materiaal. Ook de duurzaamheid is vandaag steeds vaker een doorslaggevende keuzefactor. Vandecasteele Houtimport uit Aalbeke besefte al jaren geleden dat duurzaamheid een essentiële rol zou spelen. En nog steeds is dit de troef waarmee deze houthandelaar zich onderscheidt.

Vandecasteele Houtimport is een familiebedrijf met een wel erg lange traditie. De fundamenten van de onderneming werden immers al in 1883 gelegd. 135 jaar later mag ze zich één van de grootste en belangrijkste houtleveranciers noemen, want de firma bedient heel Europa. “Inspanning, beroepsernst en doorzettingsvermogen lopen als een rode lijn doorheen onze geschiedenis”, vertelt Export Manager Geneviève Standaert. “Wat Vandecasteele echter uniek maakt, is het feit dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in onze genen zit. Zelfs lang voor de term ter sprake kwam, trokken wij al resoluut deze kaart. Intussen beschouwen we het zelfs als onze plicht om een voortrekkersrol te spelen: wij geven het voorbeeld en de klanten volgen ons.”

Vandecasteele Houtimport
Vandecasteele zet in op een grote voorraad.

Pionier in gecertificeerd hout
Dat Vandecasteele één van de ‘early adapters’ op het vlak van duurzaamheid was, getuigt het feit dat ze al in 1999 startte met de verkoop van FSC-gecertificeerd hout. “Als houtimporteur handel je in een natuurproduct”, legt Geneviève Standaert uit. “Het is altijd onze visie geweest dat je zorgvuldig met dit product moet omgaan. Vandaar dat we ook snel het belang van een keurmerk voor duurzaam hout inzagen en beslisten om onze nek uit te steken. En jawel, de klanten zijn ons daarin gevolgd. In eerste instantie vooral de buitenlandse afnemers, maar intussen beginnen ook Belgen het pad van duurzaamheid in te slaan. Intussen bedraagt onze voorraad gecertificeerd hout 91.000 kuub. Naast FSC bieden we eveneens PEFC, OLB, VLO, VLC en TLTV aan. Al ons hardhout is gecertificeerd, wat uniek is. We importeren het voornamelijk uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Voor ons zachthout doen we dan weer een beroep op leveranciers uit Rusland, Scandinavië en Noord-Amerika.” 

Meer dan enkel gecertificeerd hout
Vandecasteele Houtimport beseft maar al te goed dat maatschappelijk verantwoord ondernemen zich niet beperkt tot het aanbieden van gecertificeerd hout. “Het hele bedrijf moet gericht zijn op het zorgvuldig omgaan met energie en materialen”, aldus Geneviève Standaert. “Willen we onze planeet redden, dan moet iedereen zijn steentje bijdragen. Ook de ondernemingen en zeker deze die in de houtsector actief zijn. Als iedereen bij zichzelf de stoep veegt, geraakt de volledige straat proper. Vandaar dat wij al onze personeelsleden vragen hun verantwoordelijkheid op dit vlak te nemen. Daarnaast investeert het management continu in maatregelen om nog meer duurzaam en maatschappelijk verantwoord te werken. Zo waren we bij de pioniers in West-Vlaanderen die het duurzaamheidscharter mochten ontvangen. Vorig jaar kregen we zelfs ons zestiende exemplaar toegekend!”

Vandecasteele Houtimport
Naast FSC biedt Vandecasteele Houtimport eveneens PEFC, OLB, VLO, VLC en TLTV aan. (Beeld: Peter Verplancke.)

40.000 m² extra opslagcapaciteit
Vandecasteele zet in op een grote voorraad. Daarvoor is echter veel plaats nodig. Vandaar dat het management besliste om de overdekte opslagcapaciteit uit te breiden. En niet met een klein beetje: de firma trekt maar liefst twaalf miljoen euro uit. “Bedoeling is dat er bovenop onze 120.000 m² nog eens 40.000 m² extra komt”, vertelt Geneviève Standaert. “Met deze investering wil de familie de volgende generatie voldoende troeven in handen geven om de toekomst van de firma te verzekeren. Daarnaast willen we ons logistieke proces optimaliseren. Vandaag werken we immers ook vanuit een terminal in de Haven van Antwerpen. Door al onze opslag in Aalbeke te concentreren, zullen we de klanten sneller kunnen bedienen. Intussen is al een eerste fase afgerond en we verwachten dit aanzienlijke project tegen eind dit jaar af te ronden.”

Tekst: Els Jonckheere   Beeld: Vandecasteele

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Over Vandecasteele Houtimport

Vloervak partners

IVC Group