Egyptische kalksteen
01:44
18-05-2018

Egyptische kalksteen met meerdere gezichten

Een open gevoel waarbij binnen en buiten één geheel vormen. Dat is wat interieurarchitect Diederik Degraer voor ogen had voor de totaalrenovatie van een statige villa in Blankenberge. Met dank aan Sinai Pearl Sabbiatino. De beige kalksteen laat de buitenterrassen naadloos overlopen in de binnenruimtes en zorgt voor een harmonieus geheel. 

Een mooie kustvilla die nog helderder schittert dan tevoren. Natuurlijk is de complete renovatie van deze uitgebreide woning een erg geslaagd project, maar de echte ster van de verbouwing? Dat is de veelzijdigheid van Sinai Pearl Sabbiatino. De Egyptische natuursteen zorgt voor een schijnbaar oneindige oppervlakte waar de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De beige kalksteen met lichtgrijze fossielen en subtiele kleurnuances is slijtsterk en daardoor geschikt voor alle gebruik, zowel buiten als binnen. De natuursteen komt zowel in de keuken als op de buitenterrassen terug. Wie in de villa komt, krijgt een gevoel van ruimte en openheid. “We werken in het meubilair graag met hout. De organische schakeringen van deze natuursteen sluiten daar mooi op aan”, zegt interieurarchitect Diederik Degraer die het ontwerp voor zijn rekening nam. 

Egyptische kalksteen
Door een uniforme aanpak met Egyptische natuursteen ontstaat een open gevoel doorheen het huis en de tuin.

Minimale profielen
Dat de stijlvolle villa aan een opfrisbeurt toe was, was duidelijk. Maar bovenop de essentiële ingrepen beslisten de eigenaars om voor een totaalrenovatie te gaan en hun droomhuis te realiseren. Het gebouw werd volledig gestript en heropgebouwd. Naast het dak, de isolatie en het buitenschrijnwerk werden ook het interieur en de vloeren aangepakt. Precies dat laatste is een essentieel onderdeel in het opzet van de interieurarchitect. Door een uniforme aanpak met Egyptische natuursteen ontstaat een open gevoel doorheen het huis en de tuin. Het grote tegelformaat – 40 op 60 centimeter – draagt extra bij tot de grote ruimtebeleving. 

Vanuit de keuken heb je zicht op de buitenterrassen. Van hieruit geniet je zowel ’s morgens als ’s avonds van een mooi zicht op de omgeving én het uitgestrekte terras. “Voor de schuiframen opteerden we voor minimale profielen en zoveel mogelijk glas. Zo loopt de keuken visueel door in de terrassen en is er geen gevoel van een afgesloten ruimte. De veelzijdigheid van de natuursteen komt uitstekend tot zijn recht. We gebruikten de tegels ook in de inkom, de toiletten, de badkamer van de kinderen en de dokterspraktijk”, legt Degraer uit. 

Egyptische kalksteen

Technische uitdaging
Natuursteenspecialist Beltrami leverde de tegels. Vloerder Wesley Roelstraete voerde uit. “Natuursteen is altijd een mooi en duurzaam materiaal en ik gebruik het graag. Toch was het de eerste keer dat ik aan de slag ging met deze specifieke Egyptische kalksteen.” Die eerste ervaring was alvast positief. “Het is een heel mooie tegel om mee te werken”, aldus Roelstraete. “De natuursteen laat zich makkelijk verzagen, wat zorgt voor een mooi afgelijnde en gedetailleerde vloerbekleding. Ook in verstek. Bijvoorbeeld voor het afwerken van de trap.” Om niveauverschillen tussen de grondoppervlakte binnen en buiten compleet te vermijden, verdunde de plaatser de interieurtegels van 25 naar 15 millimeter. “Die verlijmden we vervolgens. Het resultaat is een één groot doorlopend vlak. Zowel binnen als buiten. Precies zoals de interieurarchitect en bewoners het voor ogen hadden.”  

Egyptische kalksteen

Egyptische kalksteen

Egyptische kalksteen

Beeld: Gerald Van Rafelghem

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

J&T AutoleaseUzin Utz België