Geweven vinylvloer
01:48
24-04-2018

Geweven vinylvloer geeft Brussels Expo nieuwe look

De wat duf uitziende oudere kantoren van Brussels Expo omtoveren tot moderne, hedendaagse en open ruimtes: voor die uitdaging stond architecte Samia Bessalah vorig jaar. Ze slaagde in haar missie door de gemeenschappelijke ruimtes aan te kleden met 2tec2, het merk voor geweven vinylvloeren van producent Le Tissage d’Arcade uit Moeskroen.

Brussels Expo is de grootste expositieruimte van de Benelux. Nadat de eerste vijf hallen in 1935 werden gebouwd, volgde door de jaren heen een forse expansie, waardoor het complex tegenwoordig twaalf paleizen telt. De directie besefte vorig jaar dat verfraaiingswerken een absolute must waren om de infrastructuur weer een hedendaagse look te geven en stelde architecte Samia Bessalah aan als ‘projectmanager’. Haar belangrijkste taak was de modernisering van alle administratieve ruimtes, secretariaten, vipruimtes, conferentie- en vergaderzalen. Voor de vloerbekleding klopte ze aan bij 2tec2.

Geweven vinylvloer

“Mevrouw Bessalah was op zoek naar vloeren met een tijdloos design die zich makkelijk laten onderhouden, slijtvast en waterafstotend zijn. Daarom viel de keuze op onze 2tec2-collectie, meer bepaald op het Diamond-dessin”, zegt marketingmanager Jean-Philippe Delberghe. De 2tec2-collectie bestaat sinds veertien jaar en omvat tientallen dessins.

Samenstelling
De geweven vinylvloer kenmerkt zich door een heel sterke samenstelling. “De kern van het garen bestaat uit glasvezel, met pvc errond”, gaat Jean-Philippe Delberghe verder. “Dit wordt versmolten op een ondergrond bestaande uit pvc, vilt en een glasvezelvlies. Glasvezel is een stof die altijd haar dimensionele stabiliteit blijft behouden. Bovendien scoort de vloer omwille van de ‘Comfort Backing’ sterk inzake akoestiek (de akoestische eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van getufte tapijttegels) en garandeert ze een bepaald loopcomfort, wat belangrijk is in gemeenschappelijke ruimtes gezien de veelvuldige passage. 2tec2 is bestand tegen vlekken, ziet eruit als een tapijt en geeft – dankzij het barcodemotief dat typisch is voor het Diamond-dessin – de ruimtes een moderne, frisse look.”

Geweven vinylvloer

Plaatsing
Voor de plaatsing van de 7.000 m² geweven vinylvloer stond Vincent Crahay in. Met zijn team stond hij voor de niet geringe uitdaging om de volledige installatie te verzorgen tijdens het zomerreces, omdat er in juli en augustus amper activiteiten in Brussels Expo zijn. De installateur slaagde in zijn taak, waardoor de gebouwen er begin september piekfijn bijlagen om Label Expo, het eerste evenement van september, te laten doorgaan. 

“Belangrijk bij de plaatsing is een stofvrije, egale ondergrond en het gebruik van de juiste lijmen, om krimpen te vermijden. Dankzij de professionele installatie zijn de naden onzichtbaar.”

Geweven vinylvloer
Typisch voor het Diamond-dessin is het barcodemotief.

Onderhoud
De vlotte reinigbaarheid was één van de essentiële vereisten. “Het product laat zich gemakkelijk onderhouden”, stipt Jean-Philippe Delberghe aan. “Voor een oppervlakkige reiniging volstaat een stofzuigbeurt. Een dieptereiniging gebeurt best via een combinatie van water en een machine met verticaal roterende borstels, zodat de hele textuur behandeld wordt en de machine alle onreine deeltjes kan opzuigen.”

De producent en de architecte kregen al lovende commentaren van de directie: de keuze valt duidelijk in de smaak, beantwoordde aan het vooropgestelde budget en vormt dan ook een basis voor een mogelijk verdere samenwerking. “Het Diamond-dessin heeft een futuristische look en een moderne uitstraling, waarmee we de kantoorruimtes helemaal hebben omgedoopt tot een eigentijdse accommodatie. Ook de overvloedige aanwezigheid van licht zorgt ervoor dat het werken voor iedereen nog aangenamer is geworden”, besluit Samia Bessalah.

Tekst: Bart Vancauwenberghe  Beeld: 2tec2

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

De PenArdex