Lode Craenen richtte LoCra op om zijn eigen ideeën verder te ontwikkelen.

01:57
17-07-2020

In gesprek met LoCra-CEO Lode Craenen

LoCra ontwerpt en produceert ondertussen bijna 10 jaar duurzame producten voor binnen- en buitentoepassingen. Hoog tijd dus om bezieler en CEO Lode Craenen even op de rooster te leggen over zijn visie en ambitie.

We schrijven 2011. Lode Craenen is vertegenwoordiger van raam- en deurprofielen en zaakvoerder in het Belgisch filiaal van Profine GmbH. Geen evidente keuze, voor iemand die tijdens zijn studies koos voor de non-profitsector.

“De passie voor de bouwwereld is nooit ver weg geweest”, licht Craenen toe. “Mijn vader was burgerlijk ingenieur bouwkunde en had in Hasselt een eigen ingenieurs- en architectenkantoor. De oudste broer van mijn vader had zijn eigen schrijnwerkerij. Het zat dus wellicht al die tijd in mijn bloed. Ik had bepaalde ideeën in mijn hoofd die ik verder wilde ontwikkelen.” Lode waagde de sprong en richtte LoCra bv op. Naast een eigen productieafdeling ging hij ook een samenwerking aan met een aantal productiebedrijven.

De meerwaarde van innovatie

Van bij de start ontwikkelde LoCra innovatieve producten. Dat betekent niet altijd nieuwe ideeën. Ook het verbeteren van bestaande producten en processen is een van de speerpunten van LoCra. “Toch merk ik vaak dat de bouwwereld nog steeds een conservatieve wereld is. Zowel klanten als verwerkers staan vaak niet open voor innovatieve producten. Ze zien de meerwaarde er niet van in.

Tot ze het geprobeerd hebben. Klanten zeggen na een eerste ervaring met onze producten soms ‘Had ik dit maar eerder geweten’. Dat vat ik vooral op als een groot compliment. Het betekent dat onze producten werken zoals wij ze bedoeld hebben. Alleen spijtig dat er eerst vaak grote inspanningen nodig zijn om hen te overtuigen de producten een kans te geven.”

Comfort en esthetiek, dat is het ultieme genot.

 

Kwaliteit voor binnen en buiten

LoCra focust zich met zijn gamma op de binnen- en buitenafwerking van gebouwen. Kwaliteit staat steeds voorop bij de uitbreiding van het assortiment. De venstertabletten, gordijnrails, deurpanelen en de gevel- en dakgootbekleding, terrasplanken, tuinschermen, en meer, worden verdeeld via de professionele vakhandel. Ook op vakbeurzen is LoCra graag aanwezig. “Persoonlijke ontmoetingen blijven belangrijk in onze business. Vakbeurzen zijn daarom een groot onderdeel van onze marketingstrategie”, aldus Lode. “Ik zou wel een oproep willen doen aan de organisatoren van vakbeurzen en netwerkevenementen. Het is niet nodig om ze jaarlijks te organiseren, zeker gezien de toenemende digitalisering. Door ze op gerichte tijdstippen te organiseren, behouden deze evenementen hun waarde, ook op lange termijn.”

Persoonlijke aanpak

Een familiebedrijf betekent vaak een persoonlijke aanpak en een grote flexibiliteit. Dat klopt bij LoCra zeker. Lode Craenen licht toe: “Dankzij onze vlakke bedrijfsstructuur kunnen we vlug inspelen op de noden en verwachting van onze klanten. En dat wordt gewaardeerd. We staan gekend voor ons maatwerk en onze gepersonaliseerde begeleiding. Voor grote en kleine opdrachten, zowel residentieel als op de projectmarkt.” Een extra troef van die aanpak op maat: maximale efficiëntie en minimaal afval. Goed voor de natuur en voor de portefeuille. En wat de komende jaren brengen? “We moeten de levensduur van onze producten proberen te verlengen. Goedkoper betekent minder kwalitatief en daardoor ook grotere afvalstromen. De stevige basisproducten moeten behouden blijven, mits eventuele minimale aanpassingen om esthetische redenen. Neem onze raamuitbekledingen als voorbeeld. Ze zijn zo ontworpen dat ze jarenlang in topconditie blijven zonder nabehandeling. Als de eindgebruiker er na verloop van tijd toch nog zijn eigen accenten aan wil geven, kan hij die aanbrengen zonder de basis te vervangen. Die visie willen we in de toekomst blijven uitdragen”, besluit de CEO. 

Tekst: Stephanie Demasure Beeld: LoCra

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.
Lees meer over: Locra , Lode Craenen , Profine GmbH

Vloervak partners