Maris Natuursteen
01:12
27-06-2019

Indrukwekkende boulevard in natuursteen

Het vernieuwde Marktplein van het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem heeft uitstraling. Dat is het minste wat je kan zeggen. En dat dankt het plein aan het zuiders tapijt van natuursteen. Chinees en Portugees graniet zetten er een aparte sfeer neer. Het duurzaam karakter is een welkome bonus.

Waar vroeger heel wat druk verkeer het grijze Marktplein typeerde, is het vandaag een aantrekkelijke fiets- en wandelzone. De speelse waterpartij, elegante fietsstallingen en de warme houten banken zijn zonder twijfel uitnodigend. Al is het vooral de tegelvloer die de aandacht trekt. Een combinatie van twee granietsoorten met een instant zonnig gevoel.

Perfect voor buitentoepassingen
Waarom de keuze al snel op graniet viel? Omdat de natuursteen zich perfect leent voor buitentoepassingen. Het intensieve beloop van een openbaar plein en de invloed van de weersomstandigheden vragen om een slijtvaste ondergrond. Graniet is bovendien ook vorstbestendig en bestand tegen zuren.

Maris Natuursteen

De graniettegels zijn 30 centimeter breed en 10 centimeter dik, maar variëren in lengte, ook binnen de verschillende kleuren.

Leverancier Maris Natuursteen licht de keuze voor de specifieke tegels verder toe: “De graniettegels zijn gebouchardeerd. Enerzijds zorgen de fijne puntjes voor reliëf en een bijzondere uitstraling. Anderzijds worden de aanwezige kristallen zo mooi zichtbaar en ontstaat een groter antislipvermogen.” De gewenste kleurschakeringen leidden de keuze voor het Chinese – zachtgeel en middengrijs – en het Portugese lichtgrijze graniet. “De helft van de tegels is geel. Zij zorgen voor de warme zuiderse sfeer op het nieuwe plein. We testten kleurcombinaties met verschillende stalen om het gewenste effect te bekomen.”

Geen voorspelbare patronen
De graniettegels zijn 30 centimeter breed en 10 centimeter dik, maar variëren in lengte, ook binnen de verschillende kleuren. Zo ontstaat een geheel dat blijft boeien, zonder terugkerende en voorspelbare patronen. De tegels werden geplaatst op een onderfundering van gestabiliseerd zand. Ze zijn gelegd in een mortelbed en de voegen zijn ingewassen met gemodificeerde mortel.

Maris Natuursteen

De graniettegels zijn gebouchardeerd.

Het was dus duidelijk geen standaard project, de natuursteenvloer voor het Marktplein van Sint-Lievens-Houtem. Toch werden de werken correct en tijdig uitgevoerd. “Dankzij een nauwe samenwerking tussen ons als leverancier en ons moederbedrijf aannemer Jos Maris”, benadrukt Maris Natuursteen. 

Tekst: Stephanie Demasure
Beeld: Febenat

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

PassaquaGrasbetontegels