03:35
03-01-2020

Interview met Parador CEO Herr Winnecken

De respectieve fabrikanten van houten vloeren, laminaat en elastische vloeren beschouwden elkaar als concurrenten. Tegenwoordig zien we dat enkele van de belangrijkste ‘spelers’ verschillende soorten vloeren aanbieden, namelijk de one-stop-shops. Dat geldt ook voor Parador. Is deze diversificatie noodzakelijk voor u als producent om op de markt te blijven?

Het consumentengedrag is het afgelopen jaar door verschillende factoren aanzienlijk veranderd. Zo informeren consumenten zich bijvoorbeeld uitvoerig op het internet voordat ze een product kopen. Zo kennen ze de huidige trends en innovaties en weten ze welk product bij hun wensen en behoeften past. Het is daarom belangrijk voor een moderne, succesvolle onderneming om te kunnen reageren. Het is altijd een van de sterke punten van Parador geweest om zich flexibel aan te passen aan veranderingen in de markt. Wij zien onszelf in veel opzichten als pioniers – zowel op het gebied van de vormgeving van onze producten als op het gebied van innovaties. Daarom volgen wij de marktontwikkelingen op de voet, zodat wij altijd een productportfolio hebben, dat aan de actuele eisen van de consument voldoet

Hetzelfde gebeurt met handelaren/vloerleggers. Volwaardige parketvloerinrichters stonden aanvankelijk tegenover laminaat, dat zij als ‘inferieur’ beschouwden. Naarmate het laminaat ‘gerijpt’ werd, begonnen ze het in hun assortiment op te nemen. Nu volgen ze cursussen in het plaatsen van elastische vloeren. Moeten ze dat doen om te overleven?

De vloermarkt ontwikkelt zich dynamisch, afhankelijk van de wensen van de consument. Niet alleen fabrikanten zoals wij moeten zich hieraan aanpassen, maar ook de ambachtslieden die de producten uiteindelijk verwerken. Maar er zijn veel mogelijkheden voor zowel fabrikanten als verwerkers. Vooral omdat de consument weer meer belang hecht aan gekwalificeerd werk door specialisten. Het “Doe het voor mij” concept is weer in opmars en er is weer vraag naar gekwalificeerde vakmensen.

Fabrikanten stellen alles in het werk om de montage te vergemakkelijken. Kliksystemen in alle soorten vloeren zijn daarvan het bewijs. Wat is de toegevoegde waarde van een professional als doe-het-zelvers het allemaal zelf kunnen?

De kliksystemen bieden voordelen voor zowel de professional als de leek, omdat ze het mogelijk maken om de vloer snel, eenvoudig en nauwkeurig te leggen. Dit geeft de onervaren hobbyist de mogelijkheid om zijn eigen vloer te leggen en een optimaal resultaat te bereiken. Voor de vakman is het vooral een kwestie van snelheid. Dankzij de kliksystemen kan hij de vloer sneller leggen. Dit bespaart tijd op de bouwplaats en maakt het mogelijk om meer klussen te verwerken.

Waarop letten klanten bij hun aankoop? Is ‘ecologisch’ tegenwoordig het grote goed? In uw communicatie over Eco Balance-producten spreekt u nauwelijks over decors. Alle argumenten gaan over ecologie, duurzaamheid en recycling. Zijn die factoren cruciaal?

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de aankoopbeslissingen. We gebruiken voor onze producten alleen grondstoffen uit gecertificeerde en traceerbare bronnen. Met ons Eco Balance-assortiment richten we ons ook op een zuinige omgang met de gebruikte materialen bij de productie en de verpakkingsmaterialen. De vloeren van de Eco Balance serie voldoen qua kwaliteit, uitstraling en design aan onze gebruikelijke hoge eisen. Dit is voor ons vanzelfsprekend, zodat wij in onze communicatie met onze Eco Balance-producten de nadruk leggen op het duurzame aspect, dat voor sommige consumenten een belangrijk beslissingscriterium is.

We zien ook zo ongeveer alle stijlen terugkomen in alle soorten vloeren. Zo zien we bijvoorbeeld eiken stroken in massief hout, meerlaags, laminaat en LVT in dezelfde decors. Waarom deze aanpak?

Klanten hebben verschillende eisen aan hun gewenste vloer, die onder andere afhankelijk zijn van de betreffende ruimte- en inbouwsituatie. Natuurlijk willen ze geen compromissen sluiten op het gebied van uiterlijk en design. Daarom bieden wij onze consumenten een ruime keuze aan decors in alle assortimenten, zodat elke klant zijn favoriete decor kan vinden dat bij zijn individuele woonsituatie past. Door gelijkwaardigheid of minstens gelijkenis in de decors creëren we de mogelijkheid dat een favoriet decor consequent kan worden gebruikt – of het nu gaat om een houten vloer voor de woonkamer of om Modular ONE voor de badkamer.

Wat zijn de belangrijkste decors binnen dat Eco Balance verhaal? Spelen vintage en oude pasvormen hier nog steeds de hoofdrol?

Zoals in al onze productassortimenten, is onze selectie van decors gebaseerd op de huidige interieurtrends. De Eco Balance serie is geen uitzondering. In dit opzicht tonen we hier ook een selectie van verschillende decors – van stille assortimenten tot rustiek ogende vintage-look vloeren. Hier willen wij de duurzame koper een keuze bieden.

Wat vindt u van de huidige situatie in de vloerenwereld?

De vloerwereld zal de komende jaren aanzienlijk veranderen.  Het is en blijft meer een kwestie van verschillende soorten vloeren en afgeleide producten. De life cycles van de individuele vloersoorten zullen afnemen en de noodzaak voor de producenten om te innoveren zal meer worden.

Wat zijn de Parador producten van de toekomst ?

Een van de producten is al aanwezig en vertegenwoordigt onze productstrategie. Dit is Modular One. Ecologisch gedreven, sterk gebruikmakend van functies en eenvoudig te installeren, zullen meer en meer de items van onze komende innovatie zijn.

Wat is de toegevoegde waarde van Parador voor de Parador klanten?

Wij bieden onze consumenten technisch volwassen producten aan. Wij hechten bijzonder veel belang aan design en innovatie.  Parador producten combineren de hoogste normen van schoonheid, kwaliteit en wooncomfort.  Ons uitgebreide assortiment aanvullende accessoires biedt de klant een perfect op elkaar afgestemd systeem van producten die de installatie vergemakkelijken en bijdragen aan het behoud van de waarde van de vloer op lange termijn.

Wat is de grootste uitdaging voor Parador in de komende jaren?

Het organiseren en investeren in de voortdurende uitbreiding en groei van het bedrijf naast ons bedrijfsmodel.

Wie zijn binnen 5 jaar uw belangrijkste klanten?

Elke klant is in principe belangrijk. Maar de belangrijkste klant is voor ons uiteindelijk de eindgebruiker. Als premium merk streven wij ernaar om aan de wensen van de klant te voldoen om “van elk huis het mooiste huis ter wereld te maken”. Zeker is dat we die eis vervullen via onze verkoopkanalen met onze handelspartners offline en online.

Wat zijn binnen 5 jaar de belangrijkste markten voor Parador?

Dat zijn enkele van onze Europese buurlanden en markten in het buitenland zoals China, Noord-Amerika en India.

Gelooft u in “leasing” in plaats van het kopen van Home & Deco producten?

Nee, ik geloof helemaal niet in dat concept. Aangezien “thuis” geen kwestie van gebruik van artikelen is, gaat het meer om emotie en bezit. En je kunt niet leasen als je iets wilt bezitten. Dat is een tegenstrijdigheid op zich.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Interview , PARADOR

Vloervak partners