De eigen reeks ‘Tura Keram’ telt intussen twaalf kleuren en wordt binnenkort nog uitgebreid met een extra serie.

01:53
10-01-2020

Meerdere alternatieven voor Chinese G684 en G654

Chinese materialen maakten de laatste jaren furore in de markt van buitentegels. Het sluiten van  groeves in 2018 en 2019 zette dan ook een flinke domper op de plannen van architecten en bouwheren. Als toonaangevend leverancier van natuur-, keramiek- en composietsteen kon Tuytelaers niet bij de pakken blijven zitten. Het zocht en vond een alternatief dat qua uitstraling, kwaliteit en prijs met verve de concurrentie met de G684 en G654 kan aangaan.

Tuytelaers is een naam die vele vakmensen én particulieren bekend in de oren zal klinken. Dit familiebedrijf is dan ook een van de grootste aanbieders van natuursteen in de Benelux. In de showroom van 2.000 vierkante meter in Ravels is werkelijk alles te vinden: marmer, graniet, basalt en andere natuursteensoorten, zoals de tegenwoordig erg hippe kwartsieten, een zeer harde en resistente steen met de meest uiteenlopende patronen, kleuren en vormen. “Om de beste kwaliteit tegen een correcte prijs te garanderen, kopen we onze steen meestal rechtstreeks bij de bron”, vertelt marketing manager Ben Clerix. “Denk maar aan groeves in Spanje en Italië, maar ook in Brazilië, Zuid-Afrika en het Verre Oosten. En in China, dat qua buitenbevloering al jaren hoge ogen gooit. Vooral de tegels Basalt-Twilight (G684) en Graniet-Pepperino Dark (G654) waren in België erg gegeerd. De combinatie van kwaliteit en een uiterst scherpe prijs kon veel mensen bekoren bij de aanleg van hun terrassen, zwembadboorden of andere buitenbevloering.” 

Tuytelaers lanceert ook een alternatief voor de G654 in het keramische aanbod, zoals de Tura Pepperino.

Drie granietsoorten als vervanger

Omdat de groeves zich vlakbij een belangrijk waterwinningsgebied bevinden, besloot de overheid om er de activiteit stil te leggen. “Toen we dit nieuws hoorden, zijn we meteen in actie geschoten”, aldus Ben Clerix. “We beseften dat de vraag snel groter zal zijn dan de voorraad die we nog hebben liggen. Schaarste creëert bovendien een artificiële prijsverhoging. Daarom gingen we op zoek naar een alternatief dat in dezelfde prijscategorie ligt als de huidige G684 en G654. Dankzij onze experts en uitgebreide kennis van de markt vonden we een mooie vervanger: de G684 Bella Black en G654 Angkor Black. Beide zijn granietsoorten die we rechtstreeks bij de respectievelijke groeves aankopen en qua uitzicht en kwaliteit bijna niet van de originele versies te onderscheiden vallen. De eerste containers zijn al onderweg zodat we deze mooie alternatieven kunnen aanbieden aan de start van het terras- en tuinseizoen in 2020. Bovendien komt er nog een derde variant bij: de Pepperino New die zich kenmerkt door een iets grovere korrelstructuur.”

Ook nieuwe keramische mogelijkheden

Als firma die in elke uitdaging een opportuniteit ziet, besliste Tuytelaers om ook met het keramische aanbod op deze situatie in te spelen. “De interesse voor dit materiaal groeit gestaag, ook in het buitensegment”, vertelt Ben Clerix. “Daarom lanceerden we al in 2017 onze eigen reeks ‘Tura Keram’. Deze collectie telt intussen twaalf kleuren, maar binnenkort komt er nog een serie bij. Het gaat om vijf soorten kwalitatieve keramische buitentegels met een formaat van 600x600x200 millimeter die we aan een bijzondere interessante prijs aanbieden. Er is keuze tussen de ‘Pepperino’ met G654-look, de ‘Twilight’ met de tinten van de G684, de ‘Pietra Grey’ die eruit ziet als grijs beton, de ‘Belgium Dark’ die lijkt op donker verzoete blauwe steen, en tenslotte de ‘Belgium Grey’ met een grijs geschuurde blauwe steenlook. Alle uitvoeringen zijn gerectificeerd, vorstbestendig en geschikt voor plaatsing op tegeldragers.”

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Tuytelaers

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.
Lees meer over: Buitentegels , Tuytelaers

Vloervak partners