De machine kan met een 3D-scan aan de slag om onze ontwerpen tot leven te laten komen uit de natuursteen.

02:32
13-07-2020

Meesters in creativiteit

“Ondernemen is durven”

Vakmanschap dat generatie op generatie doorgegeven wordt. Het typeert nog altijd de wereld van steenhouwers. Maar het kan ook tweerichtingsverkeer zijn. Angelo Rizzi stimuleerde vader Vito om het geweer van schouder te veranderen. Weg van de klassieke dorpels en keukenbladen naar een wereld van design, architectuur en meubels. Een transformatie naar maatwerk van de bovenste plank dat hun vakmanschap nog meer in de verf zet, ondersteund door de juiste machinetechnologie. Daarvoor rekenen ze al sinds de begindagen op VIEK-Machines.com.

Vito Rizzi (links) en Viek Seynhaeve: “Ik werk al sinds de beginjaren samen met Viek. We hebben een goede band opgebouwd, ook met de fabrikanten. Dat is cruciaal want de service is minstens even belangrijk.”

 

Il Granito is het geesteskind van Vito Rizzi en zijn echtgenote Barbara Eleutheriadis. “Ons verhaal begon vanuit onze passie voor marmer. We wilden in ons huis een marmeren vloer uit Puglia, waar mijn wortels liggen. Het bleef niet bij die ene vloer, die ik overigens helemaal zelf legde. Mijn familie stimuleerde me om steenhouwer te worden en hun stenen hier in België te laten schitteren. Eerst in bijberoep, maar na vier jaar was de combinatie niet meer houdbaar. We kozen met heel ons hart voor Il Granito.” De passie is nog steeds niet ingetoomd bij Rizzi. “Na het overlijden van mijn vrouw heb ik het wel even moeilijk gehad. Maar samen met mijn zoon Angelo heb ik de draad weer opgepikt en mijn drive teruggevonden.”

Nieuwe weg inslaan

Na zes jaar de stiel geleerd te hebben in het familiebedrijf ging Angelo aankloppen bij zijn vader met een idee. Rizzi: “Zijn passie voor marmer is zo mogelijk nog groter dan de mijne. Hij ademt echt natuursteen. In plaats van het klassieke pad als steenhouwers te bewandelen, wilde hij ons laten focussen op de noden van designers, architecten, ontwerpers, kunstenaars, en zo meer. Hij had de contacten en samen hadden we het vakmanschap om te durven en te doen. Om maatwerk en topkwaliteit af te leveren. Je kan het zo gek niet bedenken of wij proberen het te maken. We gaan elke uitdaging aan.” Samen begonnen ze er aan. Succes bleef niet lang uit. Met hun werk voor de Antwerpse architect Dieter Vander Velpen en voor restaurant The Jane wisten ze al snel veel opzien te baren. “Het mooie aan deze ommekeer is dat we uit elk stuk dat we maken een enorme voldoening halen. Ja, er zijn risico’s aan verbonden, want het gaat om dure materialen, maar je moet in jezelf geloven. Ondernemen is durven”, vat Rizzi samen.

Il Granito maakte in eerste instantie gebruik van de zaagmachine die er al stond. Een Donatoni.

 

Meer capaciteit nodig

Il Granito maakte in eerste instantie gebruik van de zaagmachine die er al stond. Een Donatoni. “Angelo wist er het onmogelijke op te realiseren. Maar om te voldoen aan de stijgende vraag hadden we meer capaciteit nodig. Ik werk al sinds de beginjaren samen met Viek Seynhaeve van VIEK-Machines.com. We hebben een goede band opgebouwd, ook met de fabrikanten. Dat is cruciaal, want het draait vandaag om meer dan de machine alleen. De technologie en de service erachter zijn minstens even belangrijk. Wat dat betreft genieten we bij VIEK-Machines en Donatoni van een topcommunicatie en -ondersteuning. Ik wist dus waar ik moest aankloppen”, vertelt Rizzi met een knipoog. Het werd niet zomaar de dertiende in het dozijn. De nieuwe vijfassige CNC-freesmachine die sinds eind vorig jaar op de werkvloer prijkt, is een flink uit de kluiten gewassen model met alle toeters en bellen. Il Granito tekende daarmee zelfs voor een Belgische primeur.

Alles in huis

Rizzi: “We kunnen met deze nieuwe Donatoni zowel in de lengte als in de hoogte alle kanten uit, voor massief freeswerk of detailwerk. De machine kan met een 3D-scan aan de slag om onze ontwerpen tot leven te laten komen uit de natuursteen. Aan de exacte configuratie hebben we meer dan een jaar gepuzzeld. Belangrijk voor ons was dat we zo autonoom mogelijk aan de slag konden. Daarom kozen we voor de gereedschapswisselaar. Daarnaast moest de machine over voldoende paardenkracht beschikken voor het massieve werk.” Het resultaat mag er wezen. “Waar we vroeger beperkt waren in capaciteit en opties hebben we nu alles in huis om de ingeslagen weg verder te verkennen. Ik heb nog energie in overvloed om mijn zoon te volgen in zijn tomeloze passie. We willen nog beter worden in wat we doen en Genk mee op de kaart helpen zetten.”    

Tekst: Valérie Couplez Beeld: Il Granito

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.
Lees meer over: Il Granito , VIEK-Machines.com

Vloervak partners