Flooring Development Centre

Het bekende complex met opvallende hoekige vormen en reusachtige hellende dakstructuur is omgevormd tot Flooring Development Centre.

01:50
05-06-2019

Nieuw Flooring Development Centre in Waregem

Langs de E17 in Waregem heeft IVC zijn nieuw vlaggenschip ondergebracht in een iconisch gebouw. Het bekende complex met opvallende hoekige vormen en reusachtige hellende dakstructuur is omgevormd tot Flooring Development Centre. Met dank aan architect Glenn Sestig. 

Het brutalistische gebouw werd eind jaren tachtig ontworpen door architectenduo J. Verbauwhede en P. Vandekerkhove. Het is erkend als bouwkundig erfgoed. Voor de architect waren er alvast esthetische en functionele uitdagingen genoeg. Hij moest de originele kenmerken en uitstraling van het gebouw bewaren én het pand aanpassen aan de hedendaagse noden van vinylvloerenproducent IVC.

De renovatie van een icoon
Met kenmerkende vorm valt het gebouw meteen op. “De andere complexen langs de E17 zijn allemaal rechthoekig, met platte daken”, legt architect Glenn Sestig uit. “Met zijn grote, hellende dakconstructie is dit een uniek gebouw, een echte blikvanger. De grote uitdaging was om het eigentijds en functioneel te maken, zonder al te veel aan de bestaande structuur te raken.”

IVC besliste de showroom, commerciële afdeling en designafdeling te verhuizen naar Waregem. Inclusief een honderdtal medewerkers. “Het nieuwe IVC Flooring Development Centre moest een inspirerende plek worden waar klanten, designers en architecten uit de hele wereld op een intuïtieve manier kunnen kennismaken met IVC. Verder hadden we een auditorium, een opleidingscentrum en een cateringruimte nodig”, licht Cindy Van Moorleghem, Marketing Director bij IVC Group, de praktische noden toe.

Vloerverwarming en betere akoestiek
De buitenrenovatie had vooral aandacht voor esthetiek. Zo werd voor het dak bijvoorbeeld een uniforme, met zink beklede structuur gekozen met grote ramen. Binnenin was vooral de verwarming een aandachtspunt. Door de vele open balkons aan de binnenkant steeg de warmte zeer snel naar boven. Op het gelijkvloers zaten medewerkers en bezoekers dus te klappertanden, terwijl het boven een sauna was.

“Bij eerdere renovaties werden de balkons afgesloten met bouwplaten. Tevergeefs”, zegt de architect. “We hielden de balkons afgesloten voor een betere akoestiek en kozen voor vloerverwarming.” Om de energie-efficiëntie verder te optimaliseren werden ventilatie met warmteterugwinning, een free-coolingsysteem, zonnepanelen en ledverlichting met detectoren geïnstalleerd.

Flooring Development Centre

Voor een uniek effect is zelfs vloerbekleding gebruikt op de muur.

Elke verdieping zijn eigen look
“Glenn Sestig en zijn team hebben elke verdieping een andere esthetische identiteit meegegeven, op maat van de teams die er zullen werken”, vervolgt Cindy tevreden. “Op de eerste verdieping combineren groentinten en contrasterende materialen tot een harmonieus geheel. Daar komen de commerciële teams terecht. Op de tweede verdieping worden intensere donkerrode kleuren gebruikt om een stimulerende omgeving te creëren voor onze creatieve teams.”

Bezoekers meenemen op ontdekkingsreis
Van bij de inkom trekt IVC volop de kaart van de beleving voor zijn klanten. Aan het onthaal worden ze ondergedompeld in de geschiedenis en toekomstplannen van IVC Group. In het innovatiecentrum ontdekken ze daarna innovatieve vloeroplossingen en -concepten. Tot slot komen ze in een ruimte waar ze uitgebreid kennis maken met de vloeren. Materialen en designelementen delen de showroom op in zones en creëren zo een intuïtieve flow.

Om de ruimte optimaal te benutten, gingen architect en de marketingafdeling creatief aan de slag. Dat getuigen de aanpasbare moodboards en units voor productstalen op de gestripte betonmuren. Voor een uniek effect is zelfs vloerbekleding gebruikt op de muur. Benieuwd? Neem zelf een kijkje in het gloednieuwe Flooring Development Centre in Waregem.   

Tekst: Stephanie Demasure
Beeld: IVC

Vloervak partners

Revoir ParisSonia Wedell-Castellano