Levelit
01:45
07-05-2018

Nivelleersysteem garandeert vlakke plaatsing

Een volledig vlakke plaatsing van tegels was tot voor enkele jaren vaak een uitdaging. Daarom gebruiken professionele plaatsers tegenwoordig Levelit. Dit nivelleersysteem kwam zowat vijf jaar geleden op de markt. Het door WTCB goedgekeurde systeem wordt door opleidingsinstituten standaard gebruikt om vloerders in opleiding op de juiste manier tegels te laten plaatsen.

Hoogteverschillen tussen de randen: het is een fenomeen dat vaak opduikt bij het plaatsen van tegels. Het nivelleersysteem ruimt dat probleem van de baan. “Deze oplossing laat een eenvoudiger plaatsing van vloertegels toe”, legt zaakvoerder Givin Clymans uit. “Bovendien kunnen vloerders met dit systeem ook aanzienlijk sneller plaatsen.”

Hoe werkt het systeem?
“Het procédé is gebaseerd op de plaatsing van clips en spieën tussen de tegelranden. Dat gebeurt door middel van een instelbare tang. De clips en spieën laten zich even vlot plaatsen als verwijderen. Je kunt het zowel toepassen voor tegelvloeren als voor tegelwanden.”

Levelit

Voor welke doelgroep is het bestemd?
“Hoewel professionele vloerders voldoende vakmanschap in de vingers hebben, zijn velen de voorbije jaren overtuigd geraakt van de meerwaarde van ons systeem. Het doet ons plezier dat ze het onder meer handig vinden voor de plaatsing van grotere formaten (60×60, 70×70, tegels van 120 cm, et cetera). Professionele vloerders worden tegenwoordig bovendien steeds schaarser, niet iedereen heeft dezelfde stielkennis. Het gebruik van Levelit laat nieuwe, jonge krachten toe om de kunst van een volledig vlakke plaatsing onder de knie te krijgen. Onder meer daarom wordt ons product gebruikt door de mensen van BITA (Belgian Innovation Tile Academy), die het nivelleersysteem inzetten om bepaalde aspecten van vloertegelplaatsing gedetailleerd toe te lichten.”

Hoe belangrijk is het voor parkettegels?
“Parkettegels zijn gebogen, waardoor je die normaal nooit volledig vlak kan plaatsen. Levelit laat dit wel toe. Meer zelfs: dankzij dit systeem zijn fabrikanten en leveranciers van parkettegels verplicht om vloerders bij de plaatsing Levelit te laten gebruiken. Op die manier vermijden ze een overvloed aan klachten omwille van een gebrekkige plaatsing.”

Levelit

Hoe moet je dit systeem in de praktijk gebruiken?
“In een eerste stap ga je de clips onder de tegel schuiven, nadat je de tegellijm hebt aangebracht. Per zijde gebruik je één of meer clips, in functie van de grootte van de tegel. De volgende tegel plaats je na het plaatsen van afstandshouders. Die zijn beschikbaar in formaten van 1 mm, 2 mm en 3 mm en gebruik je bij tegelvoegen van dezelfde grootte. Als de tegels volledig genivelleerd zijn, schuif je met de hand de spie in de opening van de clip. Hierbij is het belangrijk het breekpunt niet te overschrijden. Vervolgens gebruik je de speciale aandruktang om het inbrengen te vergemakkelijken. Daarna respecteer je een droogtijd van 24 uur, tenzij je met snellijm werkt. Na de volledige uitharding van de tegellijm kun je het zichtbare deel van de clip verwijderen.”

Waar is het nivelleersysteem verkrijgbaar?
“Als fabrikant focussen wij ons exclusief op dit product, dat momenteel via een uitgebreid dealernetwerk in de Benelux op de markt wordt gebracht. Via een waslijst concrete tips & tricks willen we het werk van de vloerder nog eenvoudiger maken. Het is de bedoeling Levelit op termijn ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken aan te bieden.”

Tekst: Bart Vancauwenberghe   Beeld: Levelit

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

Granite & Marble TechnologyCeragres