Kurkfabriek Van Avermaet
00:58
10-10-2018

Once you go kurk…

Als consumenten nadenken over de vloerbekleding van hun woning, passeren talrijke mogelijkheden de revue, maar zien ze kurk vaak over het hoofd. Nochtans: wie er ooit eens van heeft ‘geproefd’, kiest bij een volgende gelegenheid graag opnieuw voor dit natuurlijk product.

Kurk is een nicheproduct, weten zaakvoerder Luc Maebe en verkoper Wim Van Den Eeckhaut van Kurkfabriek Van Avermaet. “Dat komt omdat het weinig bekend is als potentiële vloerbekleding en omdat het niet in elke winkel verkrijgbaar is. Nochtans is het zowel als vloer- en wandbekleding én als isolatiemateriaal inzetbaar en heel nuttig.”

Natuurlijk proces
Als volledig natuurlijk product wordt kurk op een milieuvriendelijke manier gewonnen. “De grondstof komt van de kurkeik, die pas na een ongestoorde groei van 25 jaar voor het eerst een ontschorsing ondergaat. Vervolgens gebeurt die ontschorsing om de negen jaar. Tijdens dat proces loopt de boom geen schade op en kan hij gewoon verder groeien.”

Kurkfabriek Van Avermaet
Op isolatievlak staat kurk voor een sterke lambdawaarde. (Beeld: Annick Vernimmen Photography)

Kurk heeft verschillende functionele voordelen. Luc Maebe: “Door zijn warmte-isolerende eigenschappen voelt kurk heel aangenaam aan. Bovendien zorgt dit akoestisch dempend materiaal ervoor dat je contactgeluiden amper hoort. Kurk is ook een volledig ecologisch product: het houdt de erosie van de bodem en woestijnvorming tegen en komt de biodiversiteit in Zuid-West-Europa en Noord-Afrika ten goede. Het materiaal laat zich makkelijk plaatsen en onderhouden, is waterbestendig – mits een bepaalde behandeling zelfs waterdicht – en biedt een heel uitgebreid assortiment.” Op isolatievlak staat kurk voor een sterke lambdawaarde (0,04), wat een heel sterke score is voor een natuurlijk materiaal. “In tegenstelling tot andere materialen, gaat er door de jaren heen niets van het isolerend vermogen verloren en is er van degradatie dus geen sprake”, besluit Wim Van Den Eeckhaut.   

Tekst: Bart Vancauwenberghe  Beeld: Kurkfabriek Van Avermaet

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

Basin ChemEcoGino Debruyne