Bijlard
02:19
27-09-2018

Ontwikkelaar, producent en verdeler van lijmen en kitten zet in op innovatie

Peter Bijlard vertelt enthousiast over zijn bedrijf, dat gevestigd is aan de Platinastraat in Zoetermeer (Nederland). Innovatie, daar draait het vooral om bij de ontwikkelaar, producent en verdeler van lijmen en kitten voor de professionele markt. Naast de vloerbranche is Bijlard ook actief in de interieurbouw, scheepsbouw en houtverwerkende industrie. “Onze drie laboratoriummedewerkers zijn constant bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe producten en toepassingen én met het verder verbeteren van onze bestaande productrange.”

Bijlard, sinds 1956, is een échte producent: wat in Zoetermeer bedacht wordt, wordt daar ook geproduceerd. Een deel van de producten wordt rechtstreeks aan eindverbruikers geleverd, een ander deel wordt verkocht via de (tussen)handel. Daarnaast worden zo’n honderdvijftig private label-producten voor derden gemaakt. Op de vraag hoe het met de kwaliteit van de range zit, reageert Peter Bijlard met een lach. “Ach, we krijgen amper klachten, dus dat zal wel iets zeggen over onze producten.”

Wanneer besloot je om meer aandacht te geven aan parketlijm?
“We stonden ooit op een vloerenbeurs in Rijswijk en snuffelden daar aan de markt. We hadden net Roberts overgenomen, dat ook lijmen maakte en wij stonden op het punt om zelf lijm te gaan produceren. Roberts was uiteraard meer op het verlijmen van tapijt gericht, maar via de woninginrichter, die steeds meer vraag kreeg naar parket, zijn we gaan nadenken over parketlijm. Zes jaar geleden zijn we begonnen met het maken van MS Polymeer producten. We zijn toen verhuisd naar dit pand in Zoetermeer en hebben Dick Heijster als vertegenwoordiger voor de parketmarkt in dienst genomen. Zijn kennis en contacten in de markt hebben ook zeer geholpen bij het ontwikkelen van onze producten voor parket.”

Wat maakt de parketproducten van Bijlard bijzonder?
“Wij produceren als één van de weinige parketlijmen in Nederland. We richten ons ook echt op deze markt. We doen het er niet zomaar even bij. De weg van ons naar de parketprofessional is zeer kort. Iedereen kan bij ons terecht. We hebben regelmatig parketteurs over de vloer die direct feedback geven op de producten. Meer of minder tack, meer standvermogen van de lijm; we passen het snel aan. Ons laboratorium heeft drie medewerkers, die heel doelgericht voor deze markt producten doorontwikkelen en met parketteurs praten. Dat is bijzonder. Een voorbeeld waarin onze MSP lijmen bijzonder zijn, is dat we een balans hebben gevonden in de samenstelling van de MS Floor lijm. Weinig weerstand aan de lijmkam en toch een goed standvermogen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is ons toch gelukt. Ik vind dat ons lab daar een superknappe prestatie geleverd heeft en ben daar ook enorm trots op.”

Bijlard
De MS Floor Booster is een speciaal ontwikkelde, milieuvriendelijke, supersnelle activator die de doordroging van MSP’S terugbrengt tot wel 45 minuten.

Innovatie is bij jullie bedrijf een speerpunt. Kun je voorbeelden geven van nieuwe producten?
“Eén van de meest recente innovaties is de MS Floor Booster, die geïntroduceerd werd tijdens de laatste editie van Domotex begin dit jaar. Eerder al werden in het najaar van 2017 de Gap Filler Floor en de Flexx Floor gelanceerd. MS Floor Booster is een speciaal ontwikkelde, milieuvriendelijke supersnelle activator die de doordroging van de MS Floor terugbrengt, waardoor de vloer na één uur beloopbaar en na twee uur belastbaar is. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten treden soms verrassende nieuwe eigenschappen van een bestaand product op. Onze serendipiteit is dat we ontdekten dat door het gebruik van de Booster een betere vernetting ontstaat, met als gevolg dat de sterkte verdubbelde. Je zou kunnen zeggen dat er zo een onvermoede positieve producteigenschap bij kwam. De mensen die er mee werken, zijn erg enthousiast.”

Bijlard vervolgt: “De MS Floor Booster is een goed alternatief voor PU-lijmen, die isocyanaat bevatten. Parketteurs en anderen die de Booster gebruiken, kunnen zelf de snelheid van doordroging beïnvloeden door de hoeveelheid activator naar behoefte aan te passen. Het werkt simpel: voeg de wit gekleurde booster toe aan de lijm, mix het geheel ongeveer een minuut lang door totdat de witte booster onzichtbaar is en daarna kan er gesmeerd worden. De vloer kan ’s ochtends worden verlijmd, diezelfde middag of avond kunnen de meubels er weer op. Een kind kan echt de was doen.”    

Tekst en beeld: Bijlard

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.
Lees meer over: Bedrijfspresentatie , Bijlard , Kitten , Lijmen

Over Bijlard International

Vloervak partners

Rigo VerffabriekLoetino