Gutjahr THERM-E
01:57
18-01-2019

Op het juiste moment de juiste temperatuur

Steeds vaker kiezen mensen voor elektrische vloerverwarming. Op de badkamer, in de keuken en woonkamer of op kantoor. Wie de meest innovatieve oplossing wil, kiest voor Gutjahr THERM-E, een elektrische vloerverwarming met vele voordelen en toepasbaar op diverse ondergronden.

Het Duitse Gutjahr, sinds 2014 onderdeel van de Ardex-groep, bracht ongeveer een jaar geleden deze 3-in-1 vloerverwarming op de Benelux-markt. THERM-E is een oppervlakteverwarming, ontkoppeling en afdichting in één. Een oplossing die bijzonder snel en eenvoudig gelegd kan worden. De draagmat, gemaakt van speciaal gevormde, niet rottende kunststoffolie, heeft een speciale vorm met 38% minder holle ruimten dan bij andere systemen. Dit zorgt voor een hoge energie-efficiëntie.

Gutjahr THERM-E

Volgens Eric Pattenier, productspecialist bij Gutjahr, zijn de lage verbruikerskosten en aanschaf een belangrijke reden voor de toenemende populariteit van elektrische vloerverwarming. “Vroeger was het leggen van 2 à 3 meter plus de verbruikerskosten al duur. Daarvan is nu geen sprake meer. Dat komt onder andere door het feit dat de benodigde kabels tegenwoordig een beduidend hogere opbrengst dus ook een hoger rendement genereren met een gelijke Wattage. Bovendien dragen deze nieuwe types bij aan een flinke energiebesparing. Het is dus niet duur in het verbruik en de vloer warmt snel op.” Ook voor de verwerker is THERM-E beduidend aantrekkelijker, zo laat Eric Pattenier weten. “Een vlakke vloer blijft een vlakke vloer; ook bij grotere oppervlakken. De draagmat is heel snel te leggen. Na het leggen ligt de vloer slechts zes millimeter hoger. Tevens zullen de kabels in dit systeem dankzij de vorm van de mat niet knikken. Deze kabels worden met speciale tegellijm omhuld waardoor de warmte beter geleidt. Bovendien zorgt de open structuur van de mat ervoor dat deze met één spaanslag uitgevlakt kan worden.”

Gutjahr THERM-E
De draagmat, gemaakt van speciaal gevormde, niet rottende kunststoffolie, heeft een speciale vorm met 38% minder holle ruimten dan bij andere systemen.

THERM-E is uitermate goed geschikt voor keramische en natuursteentegels van groot formaat, hout/laminaat plus textiel- en elastische vloerbedekkingen. In combinatie met keramiek en natuursteen is THERM-E zelfs als hoofdverwarming te gebruiken. “Het is dus mogelijk om de mat te egaliseren door er een andere laag overheen te leggen. Daarbij is het wel goed te weten dat bijvoorbeeld parket voor veel weerstand zorgt en het rendement dus lager zal zijn. Het is heel goed mogelijk om bij THERM-E te kiezen voor de combinatie met zonnepanelen op het dak. Een paar panelen zijn al voldoende voor deze vloerverwarming. Zelfs bij huizen die 50 tot 100 jaar oud zijn.”

Gutjahr THERM-E
De kabels worden met speciale tegellijm omhuld waardoor de warmte beter geleidt.

Gutjahr THERM-E
Vroeger was het leggen van 2 à 3 meter plus de verbruikerskosten al duur. Daarvan is nu geen sprake meer.

Gutjahr THERM-E
De draagmat zorgt voor een hoge energie-efficiëntie.

Een bijkomend voordeel is dat dit vloerverwarmingssysteem in tegenstelling tot andere typen minder snel afkoelt. Gutjahr biedt gebruikers tevens de mogelijkheid om een slimme thermostaat met twee sensoren bij het systeem aan te schaffen. “Binnen een week na plaatsing weet deze thermostaat precies hoe de ruimte verwarmd wordt en zal vanzelf het gebruik verlagen. Zo ontstaat op het juiste moment de juiste temperatuur. Voor elke dag van de week is het mogelijk een afzonderlijke temperatuur in te stellen voor maximaal zes verschillende periodes. Op deze manier gaan wel de stookkosten omlaag maar niet het comfort. De klant kan bovendien kiezen uit twee types. De ene thermostaat werkt handmatig en er is een hele uitgebreide digitale versie met vele extra functies, zoals zelfs vorstbescherming. Een lager energieverbruik, maar meer warmte en comfort. Dat is waar de klant van nu naar op zoek is.”     

Tekst: Rob Buchholz  Beeld: Ardex

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

LayRedTip Top Schuurmaterialen