bita-bmb-1-kopieren

De vormingen van BITA behandelen heel uiteenlopende onderwerpen binnen de tegelsector.

02:41
12-06-2020

Opleidingscentrum voor de tegelzetter

BITA organiseert vormingen voor vloerders

De mogelijkheden van materialen en technieken volgen elkaar in de interieursector razendsnel op. Dat geldt ook voor tegelzetters. De uitdaging is niet alleen bijblijven, maar de innovatie ook voor de juiste toepassingen en correct gebruiken. BITA organiseert het hele jaar door cursussen rond specifieke thema’s en materialen om de vakman een handje te helpen.

De Belgische Innovatieve Tegel Academie. Dat is BITA voluit. De naam verklapt al veel over de achtergrond en het opzet van de organisatie. “We geven opleidingen over nieuwigheden in het vak”, legt voorzitter Bert Uittenhove uit. “Professionals hebben vaak vragen over innovaties in hun sector. Wij bieden, zoveel mogelijk, de antwoorden.”

Van een nood een deugd gemaakt

De eerste wortels van BITA zijn eerder toevallig dan planmatig. BITA-voorzitter Bert Uittenhove was in 2015, en is nog steeds, vertegenwoordiger voor een gereedschappenfabrikant, speciaal gericht op de tegelzetter. Hij kende via die weg Peter Goegebeur, voorzitter van Fecamo, de federatie voor de Tegelzetters en Mozaïekwerkers van België. “Zij gaven toen af en toe een vorming. Op een bepaalde dag was er zo een gepland. Maar de tegelzetter die de cursus zou geven, belde slechts twee uur voordien af. Ik kreeg telefoon van Peter. Hij vroeg of ik voor wat materiaal kon zorgen.”

Bert had heel wat gereedschap voor grote tegelformaten in zijn wagen zitten, voor wanneer hij demo’s moest geven bij klanten. Hij reed naar de cursuslocatie om het materiaal te brengen en gaf uiteindelijk ook zelf de cursus. In het Frans dan nog. “Voor mij maakt dat niet zoveel uit”, zegt Bert. “Ik zeg altijd: tegels spreken geen taal.” Peter was lovend over de vorming, Bert koesterde al langer de droom om een school voor zijn sector op te richten. De twee vonden elkaar en BITA was geboren.

bita-bmb-7-kopieren

De focus ligt op innovatieve tegels en technieken.

 

In recordtempo op kruissnelheid

De officiële oprichting van BITA was op enkele dagen tijd geregeld. “Ik zie mezelf nog staan aan de griffie van de rechtbank, om onze statuten als vzw neer te leggen”, mijmert Bert. “Peter en ikzelf konden al in die eerste dagen beroep doen op ons rijke netwerk. Daar zitten uiteraard overlappingen in, maar we hebben ook elk een pak verschillende contacten in de sector.” In de eerste week waren er al enkele partners en tegen het einde van dat jaar waren al een aantal cursussen de revue gepasseerd. Op vijf jaar tijd groeide BITA uit tot een gekende naam in de tegelsector. Met heel wat vormingen focust de organisatie op vernieuwende tegels en werkwijzen. “Innovatief is in de praktijk minder dan vijf jaar oud. Sommigen zouden zeggen dat iets na een jaar niet meer nieuw is, maar het vraagt tijd voor een nieuwigheid ingeburgerd is.” Daarnaast wordt BITA geregeld uitgenodigd op beurzen en bij fabrieken. Ook buiten België. “We zitten aan de bron en kunnen zo beter anticiperen op actuele en toekomstige uitdagingen voor de plaatser. Voor de leden heeft dat een extra voordeel: ze krijgen af en toe de kans om mee te gaan op fabrieksbezoek. Een heel interessante ervaring”, zegt Bert.

bita-bmb-3-kopieren

“Professionals hebben vaak vragen over innovaties in hun sector. Wij bieden, zoveel mogelijk, de antwoorden.”

 

Op ‘school’ of op locatie

Ondertussen heeft BITA zijn eigen locatie in Zedelgem. Inclusief leslokalen voor het theoretische luik en een atelier voor de praktijkoefeningen. Daarnaast zijn er regelmatig vormingen op verplaatsing. “We zijn een onafhankelijke organisatie”, licht Bert verder toe. “We gaan dus niet zeggen ‘Deze of die lijm is de beste’, maar wel ‘Voor die toepassing heb je lijm nodig met die en die eigenschappen’. Een opleiding duurt meestal een drietal uur, waarvan slechts een halfuurtje theorie. Voor de vakman is de praktijk nu eenmaal belangrijker en boeiender. Daarna kan iedere deelnemer de technieken of producten zelf uittesten, onder begeleiding van de docenten.” BITA verzorgt ook regelmatig cursussen voor Tecnobouw van de Nationale Confederatie van de Bouw.

Net die samenwerkingen zijn BITA’s sterkte. Bert Uittenhove: “We kunnen dagelijks beroep doen op heel wat waardevolle partners. Ik denk maar aan Femo, de federatie voor mortelfabrikanten. Onze partners spelen vaak innovatieve zaken door. Al geldt de professionele relatie ook omgekeerd. We worden door onze partners geregeld om advies gevraagd. Zo houden we de vinger aan de pols.”

Een breed educatief aanbod

De vormingen van BITA focussen op heel uiteenlopende onderwerpen. De rode draad? De tegelzetter uiteraard. “We hebben bijvoorbeeld populaire cursussen over het werken met XXL-tegels, zowel voor beginners als voor gevorderden. Evengoed hebben we het over waterdichting. Of over innovatieve terrastechnieken”, aldus de voorzitter. “We willen niet de les lezen, maar wel onze ervaring, kennis en ons netwerk delen met de tegelzetter. Zodat die beter werk levert, met voordeel voor zichzelf, andere bouwpartners en voor zijn de eindklanten.”    

Tekst: Stephanie Demasure Beeld: BITA

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.
Lees meer over: BITA

Vloervak partners

del-conca-boutique-reeks-kopieren