De Pen
01:45
23-04-2018

De Pen | Olivier Claesens Organisator van Prowood (Flanders Expo, Gent) en HoutPro+ (Den Bosch, Nederland)

Ontmoet de mensen achter het product…

In de huidige tijd van informatisering, sociale media, et cetera is het menselijk aspect veelal zoek. Mensen hunkeren terug om contact te hebben met elkaar, fysisch, face-to-face en niet enkel via een hyperlink. Beurzen voldoen hierin boven alle andere media: je kunt letterlijk alles zien, voelen, ruiken, en dan nog – misschien het meest belangrijke – te weet komen wie de mensen achter de producten of diensten zijn.

Prowood
De Technologische vakbeurs Prowood zag voor het eerst het licht in 2003. De beurs is ontstaan op vraag van een aantal prominente spelers van de markt, na een uitgesproken vraag van de beursdeelnemers om een allesomvattende – doch gesegmenteerde – vakbeurs voor de sector te hebben. Tevens voor hen, het aspect medebeslissingsrecht hebben omtrent topics bij de algemene organisatie leidde tot de creatie van een beurs adviesraad waar alles besproken wordt met de organisatie, alvorens gerealiseerd te worden. Prowood is dus een evenement ‘voor en door de markt’.

De vakbeurs vindt dit najaar fysisch plaats van 21 t/m 25 oktober in Flanders Expo in Gent (België). Ze wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden en is gedurende vijf dagen lang een trefpunt voor professionals in de houtverwerkende nijverheid en aanverwante sectoren. Een trefpunt waar bezoekers bereid zijn tot investeren en zoeken naar oplossingen voor hun problemen. Op Prowood verenigen alle prominente marktspelers binnen de houtverwerkingssector hun krachten. Er worden veel live demonstraties gehouden en er vindt een uitgebreid programma plaats van randactiviteiten zoals artisanale houtdemo’s, lezingen en het tentoonstellen van houtsculpturen. Het belevingsgehalte van de beurs is dus hoog en potentiële klanten kunnen zich een goed beeld vormen van producten. 

Speciaal voor de professionele vloerder
De indeling van de vakbeurs is duidelijk gesegmenteerd: in de grote Hal 1 vindt men de houtbewerkingsmachines en aanverwante producten (snijgereedschappen, CadCam oplossingen, …). In de drie zijhallen vindt men de toeleveranciers, zoals meubelbeslag, plaatmateriaal, veredelingsproducten, …. Gelet men nu reeds hetzelfde oppervlakte verkocht heeft als bij het opengaan van de beurs drie jaar geleden, besliste men om een derde hal erbij te nemen: daar zal voornamelijk gefocust worden op parket en diverse houtsoorten en onderwijs. Ook hier komen demonstraties over parketleggen ruim aan bod.

Verder is er een paviljoen met noviteiten te zien waar standhouders een product speciaal in de verf willen plaatsen en daarnaast, in samenwerking met Wood.be, ook een tentoonstelling met stalen van nieuwe en innoverende materialen op de stand van MateriO.

Toekomst
Wij verwachten rond de 220 standhouders en een kleine 17.000 vierkante meters netto standoppervlakte uit te komen. We hebben een extra hal in gebruik genomen, zodat alle bedrijven die nu nog ontbreken de kans hebben alsnog deel te nemen. Wat betreft het aantal bezoekers: dat ligt iedere editie rond de 16.000. We verwachten dit jaar echter meer Nederlandse bezoekers. Zij zullen waarschijnlijk een bezoek met de Biënnale Interieur in Kortrijk combineren. Dit kan om de zes jaar, aanzien de Biënnale Interieur om de twee jaar wordt gehouden. Tenslotte, gelet het niet meer plaatsvinden van een belangrijke beurs voor de sector in Parijs, ondervindt men meer en meer aandacht vanuit het Noorden van Frankrijk.   

Olivier Claesens
Olivier Claesens, Organisator van Prowood (Flanders Expo, Gent) en HoutPro+ (Den Bosch, Nederland)

Lees meer over: De Pen , HoutPro+ , Olivier Claesens , Prowood

Vloervak partners

Carrières du Hainaut®Geweven vinylvloer