Ardex
02:12
25-04-2018

Vermijd problemen bij de plaatsing van grootformaat tegels!

Grootformaat tegels vieren hoogtij in de hedendaagse, strakke interieurarchitectuur. Helaas durft de ondergrond wel eens roet in het eten te gooien, vooral in nieuwbouwprojecten. Door het geringe aantal voegen in dergelijke vloeren kan de vloer het ‘zetten’ van de chape niet volgen, waardoor de tegels gaan breken. Gelukkig bestaat er een eenvoudig toepasbare oplossing die dit probleem uit de wereld helpt: de IndorTec Flexbone-VA.

De laatste decennia maakte de bouw een enorme evolutie door, ook op het vlak van vloeren. Hét grote verschil met pakweg veertig jaar geleden is de opbouw van de ondergrond. “Vroeger werden vloeren op een ‘dode’ materie gelegd, zoals zavelbedden”, vertelt Matthijs Gheysens, technisch adviseur van Ardex Benelux. “Nu wordt bijna uitsluitend op chape gewerkt: een ‘levende’ ondergrond die zich in functie van tijd, temperatuur en belasting gaat ‘zetten’. Het materiaal krimpt en zet lichtjes uit: fenomenen die vrij eenvoudig kunnen worden opgevangen door de voegen tussen de tegels. Toch wanneer kleine exemplaren worden toegepast. Alleen is er vandaag een enorme vraag naar strakke interieurs. Grootformaat tegels met uiterst dunne voegen zijn de norm geworden. Helaas is deze combinatie weinig efficiënt om de bewegingen van de chape op te vangen. Resultaat? Tegels breken, zakken in of schuiven tegen elkaar op.”

Ardex
De ‘Flexbone 2 E’ wordt zwevend geplaatst: een unicum in de tegelbranche.

Eenvoudige oplossing!
Wie met dergelijke problemen wordt geconfronteerd, kan bijna niet anders dan de vloer volledig uitbreken en opnieuw leggen. En dan is er nog de discussie over wie dit moet betalen. Kortom: een lijdensweg die u beter preventief vermijdt met de ‘IndorTec Flexbone-VA’ van Gutjahr. Deze hechtende ontkoppelingsmat met afdichtfunctie die tussen de ondergrond en het tegelwerk wordt geplaatst, zorgt immers dat beiden onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. “Aan de onderzijde bevindt zich een vlies dat voor de aanhechting en dampdruknivellering zorgt”, vertelt Matthijs Gheysens. “Door deze hechting heeft de ontkoppelingsmat een bovengemiddeld afschuif- en hechttrekvermogen, waardoor ze zelfs grote bewegingen van moeilijke ondergronden, grotere dynamische krachten en restvocht uit de ondergrond kan reduceren. Kortom, de ‘IndorTec Flexbone-VA’ is een oplossing die bij vloeren met grootformaat tegels en/of een zware belasting een grote betrouwbaarheid op een levenslang mooi esthetisch resultaat biedt.”

Ardex
Grootformaat tegels met uiterst dunne voegen zijn de norm geworden. Helaas is deze combinatie weinig efficiënt om de bewegingen van de chape op te vangen.

Uniek in de sector
De IndorTec Flexbone-VA wordt aangeboden in twee versies. De ‘Flexbone VA’ wordt op de ondervloer verlijmd. “Het beste doet u dit met Ardex-tegellijmen”, aldus Matthijs Gheysens. “Sinds 2014 maakt Gutjahr immers deel van onze onderneming uit, met als resultaat dat onze lijmen perfect op de ontkoppelingsmat zijn afgestemd. Dankzij de open structuur van de ‘IndorTec Flexbone-VA’ is het zelfs mogelijk om de mat in één beweging met Ardex X78 of Ardex S28 tegellijm te vullen.” De andere versie, de ‘Flexbone 2 E’, wordt zwevend geplaatst: een unicum in de tegelbranche. Matthijs Gheysens: “Deze ontkoppelingsmat wordt los op de ondergrond geplaatst, waardoor er ontzettend snel heel veel meters kunnen worden ontkoppeld. Verlijming op de ondergrond is immers niet nodig. De tegels worden vervolgens op deze zwevende ontkoppelingsmat verlijmd, opnieuw met de Ardex X78 of Ardex S28.”

Ardex
Dankzij de open structuur van de ‘IndorTec Flexbone-VA’ is het zelfs mogelijk om de mat in één beweging met Ardex X78 of Ardex S28 tegellijm te vullen. (Beeld: Axel Klewer)


Wie is Ardex?
Al meer dan zestig jaar maakt Ardex innovatieve bouwchemische producten met een hoge betrouwbaarheid. De Duitse groep telt ondertussen 47 dochterondernemingen met samen meer dan 2.500 personeelsleden. Ook werkt ze nauw samen met andere gerenommeerde ondernemingen in de bouwindustrie, zoals Aco Hochbau (complete oplossingen voor huis-, tuin-, gevel- en tuinontwatering), CD-Color (innovatieve verf- en lakfabrikant) en Rubi (gereedschappen). Bij Ardex kunt u terecht voor ruwbouw, dekvloeren, voorbereiding ondergrond, vloeregalisaties, afdichtingsproducten, voegen/siliconen, tegels en natuursteen, vloerbedekking- en parketlijmen, wandegalisaties en ‘Pandomo’ Wall. De firma bedeelt vanuit haar hoofdzetel in het Duitse Witten de Belgische markt via groothandels van bouwmaterialen, tegels en verven.

Tekst: Els Jonckheere  Beeld: Ardex

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Vloervak partners

Verhelst Bouwmaterialen