Ierse Blauwe Hardsteen
02:07
04-01-2019

Voor elk interieur een passende Ierse Blauwe Hardsteen

Al eeuwenlang wordt Ierse Blauwe Hardsteen gebruikt om interieurs een natuurlijke en stijlvolle uitstraling te geven. De vloer speelt daar uiteraard een heel belangrijke rol in. Vloertegels in Ierse Blauwe Hardsteen bestaan in zoveel verschillende formaten en afwerkingen dat er voor elk interieur een passende steen te vinden is.

Het Ierse Kilkenny Limestone – onderdeel van de Brachot-Hermant Group – baat de grootste steengroeven en verwerkingsbedrijven voor Ierse Blauwe Hardsteen uit. Zij produceren blokken, platen én tegels. Wat de Belgische markt betreft, hebben Brachot-Hermant (platen) en Beltrami (tegels) de distributie in handen. Vloervak kreeg een unieke kijk achter de schermen.

Ierse Blauwe Hardsteen
“Een bezoek aan de steengroeven van Kilkenny Limestone is indrukwekkend: diamantdraadzagen en kettingzagen snijden zich een weg door de enorme bedden van steen.”

Kilkenny Limestone
Kilkenny Limestone bestaat vandaag uit drie steengroeven: ‘Holdensrath’ en ‘Kellymount’ in Kilkenny, en ‘Old Leighlin’ in Carlow. Dirk Van Dam, Business Developer Kilkenny Limestone: “We produceren blokken, platen en tegels en kunnen ook op maat werken. Kellymount en Old Leighlin beschikken daarvoor over een steeds groter wordend machinepark. We stellen zo’n 115 mensen te werk en produceren per jaar 90.000 m3. Met de steengroeven van waaruit we nu ontginnen, kunnen we bovendien nog jaren verder. We blijven continu investeren, zowel in onze groeven zelf, als in ons machinepark. Van kleinere machines met individuele oppervlaktebewerkingen gaan we bijvoorbeeld naar grotere machines die verschillende afwerkingen aankunnen.”

Ierse Blauwe Hardsteen

Een indrukwekkende productie
Een bezoek aan de steengroeven van Kilkenny Limestone is op zijn minst indrukwekkend te noemen: diamantdraadzagen, diamantgereedschappen en kettingzagen snijden zich een weg door de enorme bedden van steen. Gerecycleerd koelwater voorkomt oververhitting van de zagen en verhindert de productie van stof. Mobiele kranen tillen de blokken op en plaatsen ze in het productiegedeelte op een frame-zaag, monoblade-zagen, diamantdraadzagen of cirkelzagen. Minimale verspilling is het motto. Steenhouwers werken de stenen af door zowel mechanische als manuele technieken. 

Ierse Blauwe Hardsteen

Kwalitatief en ecologisch
Kwaliteit staat voorop: van de inspectie van grondstoffen over het toezicht op het hele productieproces tot de laatste kwaliteitsbevestiging van de eindproducten. Alle producten worden vervaardigd met ATG-gecertificeerde materialen. Het ISO:9001-kwaliteitssysteem dat Kilkenny Limestone toepast, wordt onafhankelijk geauditeerd en gecontroleerd. Kilkenny Limestone bekwam ook als eerste en voorlopig enige natuursteenproducent een attestatie van de BCCA (Belgian Construction Certification Association). Die attestatie garandeert dat het eindproduct voldoet aan alle kwaliteitsnormen door toezicht op zowel de productieketen als op de efficiëntie van interne controles.  

Dirk Van Dam: “Ierse Blauwe Hardsteen is daarnaast een uitzonderlijk milieuvriendelijk materiaal. We produceren heel weinig afval en vermijden zoveel mogelijk verspilling. Kilkenny Limestone staat overigens garant voor de herstelling van het landschap nadat een steengroeve werd uitgeput.”

Ierse Blauwe Hardsteen
Zowel in meer landelijke als in hedendaagse interieurs is Ierse Blauwe Hardsteen op zijn plaats.

Tijdloze elegantie in het interieur
Een vloer in Ierse Blauwe Hardsteen maakt meteen een statement. Hij staat voor kwaliteit, authenticiteit en een tijdloze elegantie. Zowel in meer landelijke als in hedendaagse interieurs is Ierse Blauwe Hardsteen op zijn plaats. Bovendien patineren de vloertegels na verloop van tijd, wat de vloer nog meer een uitgesproken karakter zal geven. De onderhoudsvriendelijkheid is uiteraard ook een grote plus. 

Heel wat mensen kiezen tegenwoordig voor een keukenwerkblad, wand- of terrastegels in dezelfde steen als de binnenbevloering – soms zelfs uit dezelfde blok! – om zo de lijn door te trekken en een rustig geheel te creëren. Het mag duidelijk zijn, Ierse Blauwe Hardsteen heeft nog niets van zijn aantrekking verloren. 

Dirk Van Dam: “Wij bieden verschillende variëteiten aan en kunnen bovendien 11 verschillende afwerkingen voorzien, van heel gladde oppervlakken naar tegels met meer textuur. Via Brachot-Hermant en Beltrami zijn die vloertegels ook voor de Belgische markt beschikbaar. Als ontginner en producent hebben wij het volledige proces in handen waardoor ook speciale formaten en eigen ontwikkelde (unieke) afwerkingen mogelijk zijn. Op vraag kunnen wij voor een specifiek project afwerkingen of formaten ontwerpen.”

Tekst: Charlotte Fouquet   Beeld: Beltrami

Vloervak partners

LayRedBona Inspiration